Het weer: Koud, weinig wind en overwegend grijs

Foto van auteur

Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdag is het koud en overwegend grijs winterweer. Het wolkendek laat waarschijnlijk teleurstellend weinig zonnestraling door. ‘s Morgens is het iets onder nul in Zwolle en de temperatuur komt gedurende de dag moeizaam een graadje of twee boven het vriespunt uit.

Er staat maar weinig wind uit noordelijke richtingen, maar waterkoud is het wel. We bevinden ons qua weer in een soort niemandsland met weinig stroming, in afwachting van een zachtere luchtsoort die vanuit het westen op weg is hierheen. Voor het zover is, verloopt de nacht naar zaterdag nog met vrieskou, een minimumtemperatuur van ongeveer -3 graden en weinig wind. Er ontstaat mogelijk een mistbank ergens in de regio Zwolle.

Zaterdag komt de wind uit het zuidwesten. De zon heeft marginale kansen door het hardnekkige wolkendek heen. Bij een temperatuur nauwelijks boven het nulpunt wordt vanuit het westen de bewolking geleidelijk dikker. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag valt daaruit winterse neerslag. Sneeuw is een reële mogelijkheid geworden. Jawel, je leest het goed: sneeuw. Volgens de huidige inzichten is er kans dat je zondagochtend wakker wordt met een wit laagje op je stoep.

Zondagochtend sneeuwt het mogelijk ook nog even, maar de kans op regen wordt groter. In de loop van de dag dooit eventuele sneeuw weg door een temperatuur die stijgt naar ongeveer +5 graden. Het belooft een bewolkte dag te worden met aan het eind van de middag misschien nog een glimp van de ondergaande zon.

De volgende week mag Zwolle wisselvallig en veel zachter weer tegemoet zien.