Veel vragen over diefstal persoonlijke gegevens bij GGD

Foto van auteur

Foto: Politie Nederland

Zwolle – In de laatste week van januari werd bekend dat medewerkers van het landelijke coronatest-afsprakennummer ervan worden verdacht tegen betaling persoonsgegevens uit de GGD-systemen te hebben aangeboden.

Er zijn persoonsgegevens gestolen door deze callcenter-medewerkers van de GGD. De gegevens gaan over het testen op het coronavirus en mogelijk het bron- en contactonderzoek. Ze bevatten onder andere naam, adres, BSN, telefoonnummer, e-mailadres, testuitslag en testlocatie. Of de gegevens ook zijn verkocht aan derden en om wiens gegevens het gaat, maakt deel uit van het politie-onderzoek dat momenteel loopt.

Het is mogelijk dat (internet)criminelen gegevens van mensen in handen hebben gekregen die zich bij de GGD hebben laten testen. Het risico bestaat dat deze mensen slachtoffer worden van oplichting en identiteitsfraude, aldus GGD GHOR.

Op de website van GGD GHOR staan veel vragen en antwoorden over de gegevensdiefstal bij de GGD. Wie andere vragen heeft over de datadiefstal kan een speciaal telefoonnummer van GGD GHOR bellen: 085-1308226. Dit nummer is bereikbaar van 9.00 tot 21.00 uur, zeven dagen per week.

GGD GHOR kan geen gegevens verwijderen. Deze verzoeken beantwoordt GGD IJsselland zelf. Wie een verzoek wil indienen om gegevens te verwijderen, kan een formulier invullen op deze website.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)