Het weer: Zon, sluierwolken en ongekend zacht

Foto van auteur

Ter Pelkwijkpark
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandag gaat de februarilente gewoon door in Zwolle. Het is droog met hoog in de lucht sluierwolken, waar de zon doorheen schijnt. De temperatuur ‘s morgens vroeg is ongeveer 9 graden. In de middag wordt het in de stad tussen de huizen maar liefst 18 tot 20 graden.

Ongekend zacht voor deze tijd van het jaar en een enorm verschil met de vrieskou die we tot 15 februari hadden. De wind is maandag geen storend element, want slechts matig, kracht 3, uit zuidelijke richtingen. Volgens berekeningen wordt stof afkomstig uit de Sahara maandagmiddag in verhoogde concentratie boven Nederland verwacht. Misschien dat dit zichtbaar is doordat het zonlicht soms wat diffuus wordt. Het stof in de atmosfeer kan ’s avonds om zes uur een extra kleurige zonsondergang opleveren.

In de nacht van maandag op dinsdag trekt een inactief front over, dat alleen wat meer bewolking veroorzaakt. Het koelt af naar een graad of 9. Dinsdag overdag zijn er wolkenvelden, maar de zon laat Zwolle niet in de steek. De aangevoerde lucht komt nog steeds uit zuidelijke regionen. Dat zorgt voor voortzetting van de lente in je thermometer: rond 18 graden in de middag. De zuidenwind is iets prominenter aanwezig: kracht 3 tot 4.

Tot vrijdag houdt dit droge en buitengewoon zachte lenteweer aan. Woensdag zou de 20 graden wel eens gehaald kunnen worden in Zwolle. Vanaf vrijdag is het gebeurd met de aanvoer van zeer zachte lucht uit het zuiden. De maximumtemperatuur duikt dan naar ongeveer 10 graden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)