CDA ontmoet vrijwilligersorganisaties in ronde tafel gesprek

Foto van auteur

Foto: CDA Zwolle

Zwolle – Zaterdagochtend 13 maart vond een online ontmoeting plaats met organisaties en verenigingen uit Zwolle met tal van vrijwilligersfuncties en vertegenwoordigers van de lokale, provinciale en nationale vertegenwoordigers van het CDA.

Centraal stonden de ervaringen die de organisaties en verenigingen hebben gehad in de coronatijd en de verwachtingen die zij hebben voor de toekomst.

Vanuit verschillende invalshoeken werden ervaringen belicht. Zo namen het Fraterhuis, de Stadkamer, het Ronald McDonald Huis, de diaconie van de kerk en voetbalvereniging SVI deel aan het gesprek. Met elkaar vertegenwoordigen zij meer dan 1000 vrijwilligers. Liesbeth van Es (burgerraadslid CDA Zwolle) leidde het gesprek met Kamerlid Hilde Palland (nr. 12 op de CDA kandidatenlijst), raadslid Jan Nabers (nr. 55 op de CDA kandidatenlijst) en gedeputeerde Roy de Witte.

Naar voren kwam onder andere dat vrijwilligers voor deze organisaties en verenigingen van levensbelang zijn. Er zijn zorgen over het aantal vrijwilligers dat terug zal keren wanneer dat weer mogelijk is. Palland: “Het blijkt dat het voor sommige verenigingen en organisaties lastig is om in verbinding te blijven omdat er weinig tot geen activiteiten plaatsvinden. Anderzijds missen vrijwilligers zelf ook het sociale contact. Regelmatig is vrijwilligerswerk het antwoord op eenzaamheid.”

Nabers: “Het is fantastisch te horen hoe er binnen de mogelijkheden wordt gezocht om toch in contact te blijven met vrijwilligers. Het is te hopen dat er binnenkort, bijvoorbeeld middels een routekaart, in stappen perspectief geboden wordt aan deze verenigingen en organisaties.”

De lijnen binnen het CDA zijn kort. Doordat zowel lokale, regionale als nationale politici vertegenwoordigd waren, kon er op alle niveaus door de verschillende betrokkenen vragen gesteld worden. Palland: “De input van deze bijeenkomst neem ik mee naar de fractie in Den Haag, lokale zorgen moeten daar óók besproken worden.”