Isala ziekenhuis vaccineert hoog-risico patiënten

Foto van auteur

Coassistenten plannen vaccinatie-afspraken in
Foto: Isala

Zwolle – Aankomend weekend start Isala met de vaccinatie van patiënten die vallen binnen een hoge medische risicogroep.

Het RIVM heeft de ziekenhuizen gevraagd de vaccinatie voor deze specifieke patiëntengroepen te organiseren. De overheid bepaalt om welke patiëntengroepen het gaat. Voor Isala gaat het om ruim 2500 patiënten. Zij ontvangen vanaf maandag een uitnodiging om een afspraak te maken voor een vaccinatie.

In de informatie die zij krijgen, staat een speciaal telefoonnummer. Een team van twaalf coassistenten zit klaar om alle afspraken in te plannen. En als het nodig is, helpen de coassistenten bij het invullen van de gezondheidsverklaring die de patiënten ingevuld en uitgeprint mee moeten nemen.

Het gaat om patiënten met een hematologische aandoening die daarvoor onder controle zijn bij een hematoloog. Patiënten met ernstig nierfalen, patiënten na een orgaan-, beenmerg- of stamceltransplantatie, en tot slot patiënten met een ernstig aangeboren afweerstoornis.

“Het is een flinke maar prachtige klus om het allemaal goed te regelen,” zegt Marieke Kral, voorzitter van de regiegroep. “Wij hebben twee weekenden ingepland om de vaccins te zetten. Aankomend weekend en het weekend na Pasen. En later volgt dan nog een tweede vaccinatie. Omdat het om zo’n grote patiëntengroep gaat, ontvangen wij deze patiënten op de poli van Plastische chirurgie naast het Behandelcentrum. Na het zetten van de prik, kunnen de patiënten binnendoor naar de wachtkamer van het Behandelcentrum lopen en daar plaatsnemen in de wachtkamer. Na een kwartiertje wachten, kan iemand vervolgens weer naar huis.”

Patiënten moeten zaterdag de gezondheidsverklaring ingevuld en uitgeprint bij zich hebben. Mocht iemand vragen hebben over het invullen van deze verklaring, dan kunnen ze die stellen aan het bel-team. Marieke: “De coassistenten in het bel-team hebben maandagochtend allemaal instructie gekregen en krijgen bovendien ondersteuning van collega’s van de polikliniek. Daarnaast hebben de artsen tijd vrijgemaakt om eventuele vragen te beantwoorden. Het is echt iets wat wij samen doen.”

De patiënten die dit weekend voor een vaccin in aanmerking komen, krijgen het Moderna-vaccin. Marieke: “Wij moeten bij het RIVM precies verantwoorden hoeveel vaccins wij gebruiken. Wij mogen en willen niets verspillen. Stel wij hebben een flacon over, dan gaat deze terug naar het RIVM.”

Bron: Isala