Het weer in het weekend: Zaterdagmiddag regen, zondag opwarming en kans op onweer

Foto van auteur

Zuiderkerkstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdagochtend vroeg is de temperatuur tot dicht bij het vriespunt gedaald. De zon schijnt wel, maar lijkt achter matglas te zitten. Er trekt op grote hoogte sluierbewolking over Zwolle en die wordt steeds dikker. Dit heeft te maken met de nadering van een warmtefront uit het zuidwesten.

Achter het front zit lucht afkomstig uit warme zuidelijke regionen, die opschuift naar onze omgeving. De te lage temperaturen raken we eindelijk kwijt. Het warmtefront passeert de regio Zwolle zaterdag tussen ongeveer 14.00 en 20.00 uur. Het laat dan eerst wat lichte regen los, later kunnen de druppels dikker worden. De wind – uit het zuiden – neemt in de middag toe naar kracht 3 tot 4, een matige wind. In de loop van de avond droog, opklaringen en minder wind. Kans op nachtvorst is er niet, een nachtminimum rond 10 graden.

Zondagochtend is er veel zon en de temperatuur gaat rap omhoog. Zo rap dat onweersbuien kunnen ontstaan. Stevige onweersbuien wellicht, met alles erop en eraan. Denk aan veel regen, hagel en windstoten. Dat gebeurt in het ongunstige geval al in de loop van de ochtend. De buien komen vanuit het zuidwesten of ontstaan boven je hoofd. Wie er zondag op uit gaat, doet er verstandig aan buienradar te checken.

Zondagmiddag en –avond moet ook rekening worden gehouden met een onweersbui boven de regio Zwolle. Mocht het ‘s morgens al tot een bui komen, dan verloopt de beloofde opwarming iets trager, maar 20 echte graden Celsius lijken er hoe dan ook in te zitten. Mocht het onweer zondag geheel aan Zwolle voorbijgaan – die kans is er ook – dan krijgen we een warme dag met een blauwe lucht, nauwelijks wolken en veel zon. Het kwik stijgt in de stad naar een zomerse 25 graden.

Zo warm blijft het in de nieuwe week niet. Maandag volgt alweer de omslag naar koeler weer. Dat voltrekt zich met veel bewolking en buien, mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 15 graden, heel normaal voor begin mei. Dat temperatuurniveau houden we in de rest van de week vast.