Blunder politie Zwolle: naam minderjarig slachtoffer zedendelict op social media

Foto van auteur

Het vertrouwelijke mutatierapport (gegevens met blauw onleesbaar gemaakt door Weblog Zwolle)
Foto: Politie Basisteam Zwolle

Zwolle – Op het Instagram-account van de politie Zwolle is in de nacht van woensdag op donderdag een vertrouwelijk stuk gepost met de naam van een slachtoffer van aanranding. Ondanks de poging van de agent om deze gevoelige informatie onleesbaar te maken was het te lezen door de foto in te zoomen.

Behalve de achternaam van het meisje was ook te achterhalen dat de aanranding woensdagavond rond de klok van tien uur afspeelde aan de Van Nagellstraat. Ook de namen van de agenten die het vertrouwelijke mutatierapport op hebben gemaakt waren onvoldoende weggelakt.

Het rapport werd donderdagnacht gepost op Instagram Stories. Deze berichten verdwijnen automatisch na 24 uur. Rond elf uur ’s avonds verscheen een eerste bericht over een aanhouding van een verdachte van aanranding van een minderjarig meisje. Vervolgens werd er een foto gepost van een speekseltest voorzien van de tekst ‘Bij de verdachte van de aanranding hebben wij een speekseltest afgenomen. De verdachte testte op meerdere drugs positief’. Niet veel later verscheen een foto van een koffertje dat gebruikt wordt bij bloedafname. De tekst hierbij was ‘Bij de verdachte is bloed afgenomen om te achterhalen wat hij heeft gebruikt’.

Om vijf voor half twee ’s nachts hadden de agenten na een drukke, lange dienst hun werk erop zitten. Voor ze huiswaarts gingen werd het mutatierapport uitgeprint. De privacygevoelige gedeeltes werden met Tipp-ex weggelakt. Van het document werd een foto gemaakt. Dit werd met de tekst ‘Alles staat op papier.. nu lekker naar huis toe!’ gepost op Instagram.

Nadat de blunder ’s ochtends ontdekt werd is het stuk door de politie offline gehaald. De Stentor meldt dat de politie zegt het te betreuren en er alles aan gaat doen om het in de toekomst te voorkomen. De politie kan nog niet zeggen of zij het slachtoffer en de familie hierover gaan inlichten. Ook is nog niet duidelijk of er melding wordt gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Foto 1
Het vertrouwelijke mutatierapport (gegevens met blauw onleesbaar gemaakt door Weblog Zwolle) - Foto: Politie Basisteam Zwolle
Het vertrouwelijke mutatierapport (gegevens met blauw onleesbaar gemaakt door Weblog Zwolle)
Foto: Politie Basisteam Zwolle