Lokale politiek roert zich om vernielingen bij Aa-tuinen

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De grootschalige vernielingen bij moestuinvereniging de Aa-tuinen zijn ook de Zwolse politici niet ontgaan. Inmiddels zijn er vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders door de fractie van de SP.

Fractielid Anja Roelfs van GroenLinks reageerde dinsdag via Twitter op de berichtgeving in de media. “Hoe zinloos, hoe kwetsend voor mens, plant en dier. Wij wensen tuinders moed en saamhorigheid om de draad op te pakken en te herstellen.” Later sloot ook haar fractie zich hierbij aan. Wijkwethouder Dorrit de Jong (GroenLinks) schreef op het berichtenplatform “Verschrikkelijk en bizar bericht. Sterkte aan de tuinders van de Aa-tuinen. Hopelijk worden de daders snel gevonden.”

Gemeenteraadsleden van de Socialistische Partij hebben de moestuinvereniging bezocht en daar gesproken met de tuinders. De fractie laat weten geschokt te zijn. Ook willen zij van het stadsbestuur weten welke acties jongerenwerkers, wijkmanagement en politie hebben ondernomen om de al langer bestaande problemen aan te pakken.

Dat de problemen al langer bestaan lijkt een understatement. Olaf Heinen, oud-bestuurslid van de Aa-tuinen, schrijft op Twitter dat het terrein definitief afgesloten moet worden. Vijftien jaar geleden was er ook sprake van grootschalige vernielingen bij de tuintjesclub. Hij deed destijds, volgens eigen zeggen, tevergeefs een beroep op de gemeente.

SP-fractievoorzitter Brammert Geerling kreeg van de tuinders te horen dat ze regelmatig melding maken van rondhangende jongeren en er vaak in de late uren wordt gedeald. Wijkagent Rosendo Grovell en woordvoerder Sam Rademaker van de gemeente geven aan dat er vorig jaar wel meldingen zijn gedaan over overlast. Zowel bij politie als gemeente zijn er de afgelopen tijd geen meldingen meer binnengekomen.

Vorig jaar heeft de gemeente verlichting geplaatst op de parkeerplaats bij de volkstuinen. Ook zijn er ogenblikkelijk borden geplaatst door de gemeente met een gebiedsverbod. Sindsdien is het tuinenpark niet meer volledig openbaar terrein. Het is overdag alleen toegankelijk voor leden van de vereniging en na zonsondergang is het verboden gebied voor iedereen. De vereniging mag de toegangshekken op slot doen maar heeft hier tot op heden van afgezien.

Binnenkort gaat de gemeente weer om tafel met het bestuur van de vereniging om te bespreken wat er verder nog gedaan kan worden om vernielingen te voorkomen. “Alle opties liggen hierbij op tafel,” zegt Rademaker. Een hekwerk rondom de moestuinen is niet bij voorbaat uitgesloten.

De SP wil dat de gemeente het mogelijk gaat maken om de parkeerplaats bij de Aa-tuinen af te sluiten. “Overdag wordt de parkeerplaats vooral gebruikt door de Aa-tuinen en honkbalclub Blue Hawks. In de nacht heeft niemand daar iets te zoeken,” aldus fractievoorzitter Geerling.