Bruisend Kunstkracht Festival op Zwolse schoolpleinen laat jongeren weer stralen

Foto van auteur

Foto: Festival Woest

Zwolle – De komende weken vindt het Kunstkracht Festival plaats op de schoolpleinen van voortgezet onderwijsinstellingen in Zwolle en omstreken. Vorige week vond het eerste Kunstkracht Festival plaats op het schoolplein van TalentStad Beroepscollege. Maandag was het de beurt aan 200 leerlingen van TalentStad Praktijkonderwijs en Doc 93. Roy de Witte, gedeputeerde voor de portefeuille Leefbaar Platteland, Cultuur en Sociale Kwaliteit, opende dit Kunstkracht festival en nam een kijkje op het terrein.

Roy de Witte was maandag aanwezig om het Kunstkracht Festival voor TalentStad Praktijkonderwijs en Doc 93 te openen. In een speech sprak Roy de leerlingen toe en wenste hun veel plezier. Roy kreeg een rondleiding op het terrein van het Kunstkracht Festival om te kijken wat er in de verschillende area’s gebeurde en om aan te haken bij de cultuureducatieprofessionals en leerlingen. Roy vertelt. “Echt fantastisch. Kijk om je heen, je ziet de leerlingen genieten. Het is zo fijn om te zien dat die jongeren weer een lach op hun gezicht hebben en samenzijn en -spelen. Dat maakt cultuureducatie zo belangrijk. Ik zeg niet voor niets dat cultuureducatie de zuurstof van de samenleving is.”

Afgelopen jaar zijn door corona veel culturele activiteiten geannuleerd. Nu de maatregelen alsmaar worden versoepeld, krijgen ook de jongeren steeds meer bewegingsvrijheid. Dat daar volop van wordt genoten, was afgelopen maandag te zien. De zon scheen volop, het was aangenaam warm, de leerlingen maakten plezier met elkaar op o.a. de stormbaan. De een maakte cupcakes, terwijl de ander een graffiti-kunstwerk maakte. Een groep kookte voor iedereen en er werd veel gespeeld en gelachen. Het was een groot feest dat meer dan geslaagd is.

Alternatief cultuurprogramma
Het Kunstkracht Festival wordt voor en door jongeren georganiseerd en zou in het oorspronkelijke plan dit jaar onderdeel zijn van Festival WOEST dat door 4.000 jongeren uit Zwolle en de regio bezocht zou worden. Alle samenwerkingspartners binnen WOEST en Kunstkracht werkten keihard aan een alternatief cultuurprogramma voor de achttien voortgezet onderwijs scholen in Zwolle en omstreken, zodat de leerlingen alsnog het feestje krijgen dat zij verdienen. De culturele sector liet hiermee opnieuw zien hoe groot de drive bij alle cultuureducatieprofessionals, organisaties en scholen is om de jongeren een fantastisch cultureel evenement te bezorgen. Juist nu.

Het Kunstkracht Festival
Het Kunstkracht Festival is het laatste onderdeel van de doorlopende leerlijn Kunstkracht dat door vijf culturele instellingen (Hedon Zwolle, Museum de Fundatie, Stadkamer, Zwolse theaters en Kunsteducatie Nederland) en vijf voortgezet onderwijs scholen ontwikkeld is voor de onderbouw van het VMBO en het Praktijkonderwijs. Dit is de eerste keer dat het Kunstkracht Festival wordt uitgevoerd.

500 leerlingen uit het VMBO en Praktijkonderwijs zijn de ontwerpers, de bouwers, de performers, de reporters en de bezoekers van hun eigen Kunstkracht Festival. Normaliter vindt het Kunstkracht festival plaats in de binnenstad van Zwolle als onderdeel van Festival WOEST. De scholen die Kunstkracht niet als leerlijn hebben, maar zich wel hebben aangemeld voor Festival WOEST, genoten alsnog van het festival onder de noemer ‘Woestenij op school’.

Het feest gaat door op YEZ
Het blijft echter niet bij één dag festival op het schoolplein. Het door en voor jongeren ontworpen feest krijgt op 8 juli vervolg tijdens Festival YEZ (Young Experience Zwolle) op het Broerenkerkplein. YEZ is een ‘playground’ waar jongeren tussen de 12 en 18 jaar samen chillen, elkaar ontmoeten en leuke dingen doen waar zij blij van worden. Kijk voor meer informatie op www.youngexperiencezwolle.nl.