Zwolle – In Berkum werken wijkbewoners en de gemeente samen aan een programma voor een aardgasvrij-ready wijk met drie speerpunten: verduurzaming, een nieuw wijkenergiesysteem en centrale opwekmogelijkheden van elektriciteit in de wijk.
Dit najaar komen ze met een plan van aanpak voor de besteding van de subsidie vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) voor verdere verduurzaming van de wijk. Al een aantal jaar werken wijkbewoners, gemeente, corporaties en andere partners in Berkum samen in het project Berkum Energieneutraal.
In 2020 werd deze samenwerking beloond met een subsidie van 4 miljoen euro vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken, om de wijk in 2028 aardgasvrij-ready te krijgen, dus klaar te maken voor het nieuwe, duurzame energiesysteem.
De energietransitie is ook in Berkum een grote maatschappelijke transitie. Deze is zelfs nog groter dan de technische uitdaging die het met zich meebrengt. Dit vindt althans de gemeente Zwolle, die samen met de Stichting Duurzaam Berkum werkt aan een plan om de PAW-subsidie zo te besteden, dat deze het meest rendeert voor de eigenaren van een koopwoning; zij moeten immers investeren om hun woning te isoleren.
Als één team bieden wijkstichting en gemeente binnenkort aan de gemeenteraad een informatienota aan, waarin wordt omschreven hoe het proces naar een gedegen plan voor de wijk eruit komt te zien. En hoe dit samen met de wijkbewoners en bedrijven wordt vormgegeven.
Nog niet eerder gebeurde het dat het college samen met wijkbewoners een stuk naar de gemeenteraad bracht. Dit laat zien dat er in Berkum echt gelijkwaardig wordt samengewerkt, aldus de gemeente.
Monique Schuttenbeld, wethouder Energietransitie: “We weten dat de energietransitie een complex vraagstuk is en bij dergelijke vraagstukken moet je op een andere manier gaan denken en werken. Gemeente, inwoners, bedrijven en andere partners hebben elkaar hierbij hard nodig. Van belang is vanuit een gelijkwaardige transparante positie met elkaar de uitdaging aan te gaan. Dit gebeurt nu in Berkum, het is een mooi proces waar we als gemeente heel trots op zijn.”
Ben Koopman, voorzitter Stichting Duurzaam Berkum: “Deze transitie vraagt om een intensieve samenwerking tussen overheid en samenleving vanuit bewonersperspectief. Gemeente en wijk laten dat hier zien. De PAW-subsidie is een waardevol instrument om te leren en ervaring op te doen. Het is belangrijk daar de tijd voor te nemen, om zorgvuldig tot de goede aanpak te komen.”
Zet alles op een rijtje via http://www.allesverduurzamen.nl – Overzicht bewaren in de energietransitie wordt steeds belangrijker namelijk