Gratis YEZ Festival voor Zwolse jongeren van 12 tot 18 jaar

Foto van auteur

Zwolle – Het YEZ Festival, voluit Young Experience Zwolle, vindt op 8 juli tussen 14.00 en 20.00 uur plaats op het Broerenkerkplein in Zwolle. Daar waar ook Zwolle Unlimited wordt georganiseerd.

Het doel is om jongeren dit bizarre coronaschooljaar goed af te laten sluiten door middel van een festival waar het draait om ‘doen waar je zin in hebt’. Er zijn muzikanten, kunstenaars, sporters, foodtrucks en nog veel meer. De jongere kiest of hij/zij zin heeft om ergens aan mee te doen. Er mag van alles en er moet niks.

Gewoon samenzijn, chillen, elkaar ontmoeten en leuke dingen doen. Voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Dat is Young Experience Zwolle. YEZ Festival geeft jongeren op het Broerenkerkplein de ruimte om een flinke portie cultuur, kunst, entertainment en sport te kunnen beleven. Op deze playground worden zij door alles om hen heen geprikkeld. Kunstenaars die aan het werk zijn, freerunners die stunten op een parcours, muzikanten die optreden en jammen, dansers die tussendoor hun routine doen. Er is een silent disco, een enorme stormbaan en een fijne foodtruck met lekkere happen en friet. De jongere beslist zelf of hij/zij mee wil doen of lekker met vrienden wil chillen in het gras met een drankje in de hand.

Benno Hübner, projectleider van YEZ: “Dit project is vanuit Stadkamer opgestart en in samenwerking met Kunstkracht, WOEST Talententraject en Zwolle Unlimited tot stand gekomen. We organiseren dit festival voor jongeren in Zwolle, dat hebben ze wel verdiend na afgelopen schooljaar vol coronaperikelen. YEZ Festival is de ultieme playground voor jongeren waar van alles mag en niks moet. Tijdens het festival kun je vol verwondering kijken en meedoen aan allerlei vormen van sport en kunst. Maar je mag natuurlijk ook gewoon met je vrienden eten, drinken en relaxen in het gras.”

Het programma van het festival is gemaakt voor en door jongeren. De inhoud van het festival is door jongeren zelf bedacht tijdens een ander project van Stadkamer: Kunstkracht. De afgelopen weken zijn er meerdere festivals geweest op schoolpleinen van het voortgezet onderwijs in Zwolle. Bij deze festivals draaide het erom dat jongeren in een voortraject meedachten over wat ze graag wilden doen en meemaken. Dit werd daadwerkelijk gerealiseerd in samenwerking met kunstenaars en het productieteam. Dit was een enorm succes en de leukste onderdelen komen daarom ook terug tijdens YEZ festival.

Ook tíjdens het festival worden de jongeren betrokken bij de invulling; zo is er een groep die een aftermovie maakt en er zijn ook optredens van de talenten van het Talententraject van Festival WOEST. Micah en Julia zijn coaches binnen het talententraject en zullen een optreden verzorgen. Daarnaast worden er allerlei verenigingen betrokken om hun kunsten te laten zien op het terrein.

Kijk voor meer informatie op www.youngexperiencezwolle.nl.