Vuurvogel Festival Klassiek met 300 jonge muzikanten in Stadshagen

Fluitisten van de Vuurvogel.
Foto: Martien Hovestad

Vuurvogel Festival Klassiek is een gloednieuw festival met klassieke muziek door jongeren. De eerste editie vindt aankomende zondag plaats. In de line-up staan vijf jeugdorkesten uit Hanzesteden. De organisatie is in handen van Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel uit Hanzestad Zwolle. Zij zijn ook het gastorkest.

Al meer dan twintig jaar is de Vuurvogel een begrip in Zwolle. Het jeugdorkest zorgt al jaren voor verbinding van jongeren die samen muziek maken op hoog niveau. De eerste editie van Vuurvogel Festival Klassiek wordt in het weekend van Symphonica Stadshagen in het Twistvlietpark gehouden.

Strijkkwartet naast je klapstoel
Het Hanzejaar 2023 bood kans om een nieuw jeugdorkestenfestival te realiseren: orkesten uit andere Hanzesteden zijn benaderd voor dit nieuwe muziekfestival. Zowel de Hanze als muziek verbindt mensen met elkaar en verrijkt de samenleving, aldus de organisatie.

Maar liefst vijf jeugdorkesten zullen van zich laten horen op het festival. Ze spelen als volwaardig orkest op het hoofdpodium, maar ook in kleine bezetting in het park tussen het publiek. Zo kan het zomaar zijn dat een strijkkwartet ineens naast je klapstoel begint te spelen tijdens het wisselmoment op het hoofdpodium.

Naast het Vuurvogel Jeugdorkest zal ook het Britten Jeugd Strijkorkest uit Zwolle van zich laten horen. Daarnaast zullen het Twents Jeugdsymfonieorkest, het Haydn Jeugdstrijkorkest uit Groningen en het Frysk Jeugdorkest zich presenteren. In totaal zullen een kleine 300 jonge muzikanten acte de présence geven op deze zondagmiddag.

Doe-maar-mee-band
In de kindermuziekweek werd het lied ‘Iedereen verstaat muziek’ door heel Nederland uitgevoerd door grote groepen kinderen. Ook de Jonge Vuurvogel en Kinderkoor Konstantijn hadden een grote Doe-maar-mee-band. Deze band gaat het lied om 15.40 uur nog een keer spelen in het park. Iedereen die het lied kent, mag meedoen.

Vuurvogel Festival Klassiek begint zondagmiddag 25 juni om 12.00 uur in het Twistvlietpark in Stadshagen. Het festival is gratis toegankelijk en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Foto 1
Fluitisten van de Vuurvogel. - Foto: Martien Hovestad
Fluitisten van de Vuurvogel.
Foto: Martien Hovestad

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)