Zunnebeltweg 7 krijgt Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2021

Foto van auteur

Zunnebeltweg 7 in Langenholte

Zwolle – De eigenaar van de boerderij aan de Zunnebeltweg 7 in Langenholte krijgt dit jaar de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen.

Hij heeft op respectvolle wijze de cultuurhistorisch zeer waardevolle boerderij verbouwd tot woningen naar een ontwerp van Atelier Schraa uit Zwartsluis. In het buitengebied van Zwolle bevinden zich veel boerderijen. Een klein aantal ervan is aangewezen als gemeentelijk monument. Een ander deel heeft een hoge of zeer hoge cultuurhistorische waarde. Zo ook de bijzondere boerderij aan de Zunnebeltweg 7.

Het buurtschap Langenholte heeft een rijke historie en een lange bewonings- en gebruiksgeschiedenis. Hier bevindt zich een bijzonder historisch geheel, bestaande uit een cluster van (voormalige) boerenerven met historische boerderijen en bijgebouwen met een brink en een oude wegenstructuur. Dit is op zijn beurt weer onderdeel van een groter geheel, waartoe ook de voormalige akkers op de hogere delen en de laag gelegen hooi- en weidelanden van Langenholte behoren.

De boerderij aan de Zunnebeltweg bezit een voorkamer met een historisch interieur met tegelwanden en een gave eiken kapconstructie. De boerderij is verbouwd tot woningen naar een ontwerp van Atelier Schraa uit Zwartsluis. Daarbij heeft de eigenaar veel respect voor de historische onderdelen van deze boerderij getoond en is het pand aan de achterkant op een passende wijze uitgebreid. Dankzij de bed en breakfast ‘Juffertje in het groen’ kunnen bezoekers genieten van de boerderij, haar omgeving en van Zwolle. Met deze herbestemming is de boerderij weer helemaal klaar voor de toekomst, met behoud van de historische karakteristieken.

Sinds 2008 hebben de gemeenten Kampen en Zwolle een gezamenlijke erfgoedprijs. Het is een prijs die namens beide gemeenten wordt gegeven als waardering voor de inzet van het restaureren, beheren en in stand houden van cultuurhistorisch erfgoed. Ieder jaar wordt de prijs uitgereikt, afwisselend in Zwolle en Kampen. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van 1000 euro verbonden. De prijs wordt in september uitgereikt rond Open Monumentendag 2021.