Isala Zwolle heeft door corona een wachtlijst met 4600 mensen

Foto van auteur

Isala Zwolle
Foto: Peter Denekamp

Zwolle – In het Isala in Zwolle liggen sinds enkele dagen geen patiënten met corona meer. “Dit is een momentopname en morgen kan dit weer anders zijn,” voegt Isala woordvoerder Eveline Henneke eraan toe.

“Er zijn nog wel patiënten die voor de gevolgen van corona in behandeling zijn,” zegt Eveline Henneke tegen Weblog Zwolle. Ze hoopt dat de reguliere zorg niet meer onder druk komt: “Als gevolg van corona staan op de wachtlijst in totaal 4600 mensen (peildatum 21 juni). Tegelijkertijd hebben onze medewerkers vakantie nodig om te herstellen van de zware periode die achter ons ligt. Het is belangrijk dat iedereen kan uitrusten, zodat wij in september kunnen starten met de inhaalzorg.”

“We gaan vanaf september niet alleen doordeweeks maar ook op zaterdag opereren,” meldt Eveline Henneke. “We hebben de beschikking over 25 operatiekamers. Om te beginnen gaan we op zaterdagen zes OK’s gebruiken voor inhaalzorg en we onderzoeken of dit nog uit te breiden is. Een andere mogelijkheid kan zijn dat we uitwijken naar zelfstandige behandelcentra waar ook geopereerd kan worden. Daarnaast zijn we in gesprek met andere ziekenhuizen in de regio. Hoe deze samenwerkingen er precies uit komen te zien, werken we de komende tijd uit. We verwachten dat de komende tijd afspraken met externen rondkomen.”

Zodra patiënten aan de beurt zijn voor hun operatie neemt Isala contact met hen op en plant hun operatie in. “Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie behandelt nu al extra patiënten op hun externe locatie in Hattem,” zegt woordvoerder Henneke. “Isala is bezig met het werven van extra medewerkers om de zittende ploeg verder te ontlasten. Voor algemeen verpleegkundigen lukt dit goed. Voor diverse functies op de OK is het lastiger omdat hier minder mensen voor beschikbaar zijn. Dit is dus niet van vandaag op morgen geregeld.”

Het uitstellen van operaties heeft direct invloed op de kwaliteit van leven van patiënten. Eveline Henneke: “Denk bijvoorbeeld aan patiënten die wachten op een nieuwe heup of aan staar geopereerd moeten worden. We willen deze zorg liever vandaag dan morgen inhalen. Maar de realiteit is dat we langere tijd, zeker tot in 2022, nodig hebben om de wachtlijst weg te werken.”