Zwolle – Kunst maken van plastic drijfafval. Op 5 augustus wordt hierover een workshop georganiseerd op de IJsselbiënnale. In de voormalige Harculo energiecentrale kunnen deelnemers een uniek, persoonlijk kunstwerk maken van plastic afval.
Het afval is verzameld met de plasticvanger in de IJssel, op een steenworp afstand van de Harculo centrale. De plasticvanger is op 2 juli in de IJssel geplaatst door Clear Rivers. Deze non-profit organisatie bestrijdt wereldwijd de vervuiling met plastic in rivieren. De ruim 80 meter brede vanger wordt wekelijks geleegd. Het opgevangen plastic wordt in de komende maanden via Clear Rivers verwerkt tot duurzame producten in de omgeving van Zwolle.
En nu dus eenmalig ook in Zwolle voor een workshop op de IJsselbiënnale. Kinderen en volwassenen kunnen mooie kunstwerken maken van het materiaal uit de IJssel.
De workshop wordt gegeven door beeldend kunstenaar Rob Chevallier. Hij maakt kunst van kringloopspullen en zwerfafval. Zijn installatie ‘De stikstofboom’ is op de IJsselbiënnale te zien in de Harculo centrale. Het werk bestaat uit uitlaatpijpen en bakjes en schaaltjes in bladvorm. Regelmatig geeft Chevallier workshops ‘kringloopkunst maken’ met spullen uit kringloopwinkels.
De stikstofboom van Chevallier en de plasticvanger van Clear Rivers behandelen hetzelfde thema: de kwetsbare natuur. Beiden willen een aanzet geven tot het bewust omgaan met afval en zo bij te dragen aan een schone, leefbare wereld.
De workshop (corona proof) start 5 augustus om 14.00. Er is plaats voor maximaal twintig deelnemers. Reserveren kan via kringloopkunst@outlook.com. De kosten zijn 8 euro per persoon.
De stikstofboom staat tot en met 15 augustus in Zwolle. De plasticvanger blijft ongeveer een jaar in de IJssel. Het project is een samenwerking van Clear Rivers, provincie Overijssel, gemeente Zwolle, productiebedrijf SC Johnson, Rijkswaterstaat en energiebedrijf ENGIE.