Het weer in het weekend: Vanaf zaterdagavond kleddernat

Foto van auteur

Oude Mars
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag benoemen we tot beste dag van het weekend, omdat het tot het eind van de middag droog blijft in Zwolle. De ochtend start misschien nevelig of mistig. Op hoogte is al een wolkenpakket aanwezig, dat aanvankelijk nog een flauw zonnetje doorlaat.

De bewolking wordt almaar dikker en in de middag is de zon daarachter zoekgeraakt. Een zeer actieve storing met veel regen is in aantocht vanuit het zuidwesten. Dat kletsnatte herfstfestijn vangt zaterdagavond aan en gaat door tot en met zondag. In deze periode kan in de regio Zwolle wel 20 liter regenwater per vierkante meter vallen. Misschien zelfs meer. Het regent zaterdagavond stevig en ook zondag belooft kleddernat te worden. Uit dikke loodgrijze bewolking die afgeladen is met water komt veel regen naar beneden.

De zwaarste regenval wordt zondagochtend berekend, en in de middag kun je een toegift verwachten. Dit wolkenpakket met regen is hardnekkig en schuift pas tegen de avond weg naar het oosten.

De regen drukt de temperatuur flink. Zondag is het met een graad of 12 wel gedaan. Zaterdag overdag, wanneer het nog droog is, klautert het kwik van ongeveer 10 graden in de ochtend naar 15 graden in de middag.

De wind is zaterdag overdag zwak tot matig, kracht 2 à 3, uit zuidelijk richtingen. Zaterdagavond trekt de wind aan vanuit het zuiden tot zuidoosten. Rond middernacht piekt de wind tot kracht 4, misschien even 5, een vrij krachtige wind. Behalve nat is de nacht dus ook nogal onstuimig. Zondag in de regen neemt wind af.

Zondagavond wordt het droog en de bewolking wordt geleidelijk dunner. Maandag is de regen voorbij en kan Zwolle opdrogen. Dat lukt goed onder flink wat zonneschijn en een drogend briesje uit het zuidwesten. De middagtemperatuur is ongeveer 17 graden.

De rest van de nieuwe week ziet er wisselvallig uit. Dat wil zeggen dat er geregeld regen valt, maar de zon komt er ook bij. De maximumtemperatuur houdt met 15 tot 17 graden niet over.

1 gedachte over “Het weer in het weekend: Vanaf zaterdagavond kleddernat”

  1. In mijn weerhut zie ik dat er al meer dan 22 mm neerslag gevallen is vandaag. Tel daarbij de neerslag van gisteren bij op en we hebben in 2 dagen al bijna de helft van de totale maandelijkse neerslag gehad.

    Hebben de woningen aan de Zwartewaterzone nog droge voeten? Je zou daar maar een huis gekocht hebben. Buitendijks kan echt niet meer anno 2021.

    Niet slim van die mensen.

Reacties zijn gesloten.