Leerlingen uit Stadshagen denken mee over fietsen in de toekomst bij Zwolse fietsfabrikant

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Leerlingen van Kindcentrum De Schatkamer hebben vrijdag de Dag van de Duurzaamheid gevierd. Ze fietsten vanaf hun school in Stadshagen naar Kruitbosch op de Hessenpoort, de fabrikant van Cortina en Alpina fietsen. Daar gingen ze in gesprek met de ontwerpers van het bedrijf over fietsen in de toekomst, hergebruik van oude fietsen, en hoe het ontwikkelproces van fietsen nog duurzamer zou kunnen.

Jaarlijks is op 8 oktober de Dag van de Duurzaamheid, ook in het onderwijs. Om deze dag niet aan Zwolle voorbij te laten gaan, staken initiatiefnemers Gooitske Zijlstra en Arjan Broer de koppen bij elkaar hoe ze het fietsen duurzaam centraal konden stellen op deze dag. “Er was al contact met het steeds duurzamer wordende Kindcentrum De Schatkamer en met Kruitbosch. Dus een duurzame activiteit was snel geregeld”, vertelt Zijlstra.

Fietsend vanuit Stadshagen naar de Hessenpoort gaan sluit aan bij de ambities van de gemeente Zwolle. De gemeenteraad heeft onlangs het actieplan ‘Zwolle Wereldfietsstad 2030’ aangenomen. Dit moet zorgen voor veel verbeteringen voor Zwolle als fietsstad. Verder maakte Wethouder Monique Schuttenbeld onlangs bekend dat de stad de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties heeft omarmd.

De leerlingen gingen met fietsfabrikant Kruitbosch in gesprek over meer verantwoorde productie in de toekomst. Dit sluit aan bij één van deze duurzame ontwikkelingsdoelen: verantwoorde consumptie en productie.

Het Zwolse familiebedrijf Kruitbosch was tevreden over de inbreng van het jonge publiek. “Kinderen kijken vaak met een unieke blik naar uitdagingen die wij als volwassenen lastig vinden. Fietsen zelf is heel duurzaam en het vervoersmiddel van nu en de toekomst,” zegt duurzaamheidsmanager Anja Cichowlas. “Maar als het gaat om het productieproces van fietsen, waarbij we afhankelijk zijn van veel leveranciers, kunnen we nog grote stappen zetten.”

Foto's 2
Leerlingen uit Stadshagen denken mee over fietsen in de toekomst bij Zwolse fietsfabrikant - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Leerlingen uit Stadshagen denken mee over fietsen in de toekomst bij Zwolse fietsfabrikant - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp