Waarom is het zo druk in Isala?

Foto van auteur

Ina Kuper
Foto: Isala

Zwolle – Isala was de afgelopen dagen volop in het nieuws omdat vijf Covid-patiënten moesten worden verplaatst naar andere ziekenhuizen.

Maar zo veel patiënten met corona liggen er toch nog niet in Isala? Bestuurder Ina Kuper: “Nee, maar naast coronapatiënten is er een geboortegolf, veel traumapatiënten, reguliere zorg en wij halen uitgestelde zorg in. Kortom, de druk is hoog.”

Hoe kan de druk op Isala nu zo groot zijn, terwijl er tijdens het hoogtepunt van de epidemie veel meer coronapatiënten in Isala lagen?

“Toen was de reguliere zorg volledig afgeschaald, nu gaat deze door. Daarnaast zien wij niet alleen een toename van het aantal coronapatiënten, er komen ook meer mensen naar de Spoedeisende hulp die traumazorg nodig hebben. Bovendien hebben wij te maken met een geboortegolf en tot slot zijn wij begonnen met het inhalen van operaties. Dat is dus heel veel ballen in de lucht houden.”

Klopt het dat de meeste patiënten die wij opnemen met corona niet gevaccineerd zijn?

“Ja, zo’n negentig procent van de patiënten die wij nu opnemen met corona zijn inderdaad niet gevaccineerd.”

Staphorst, waar ongeveer de helft van de inwoners niet is gevaccineerd, ligt in het verzorgingsgebied van Isala. Is dat de reden waarom wij meer patiënten met corona moeten opnemen?

“Wij zijn niet het enige ziekenhuis dat steeds meer patiënten ziet met corona. Ook in grote steden is de vaccinatiegraad niet hoog. Vaccineren is en blijft enorm belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. Daarnaast is het belangrijk voor iedereen om zich aan de basisregels te houden. Dus vaak je handen wassen en laat je testen zodra je klachten hebt.”

Wat voor rol speelt de regiofunctie die Isala heeft wat betreft beschikbare capaciteit op de IC?

“Een grote rol. Onze IC heeft een belangrijke rol in de regio, denk bijvoorbeeld aan patiënten die in Isala een openhartoperatie ondergaan en vervolgens IC-zorg nodig hebben voordat zij terug kunnen naar hun eigen ziekenhuis in de regio. Daarnaast zijn wij een traumacentrum en moeten wij altijd bedden vrij houden voor patiënten die na een groot ongeluk of hersenbloeding IC-zorg nodig hebben. Wanneer wij dus weer meer corona patiënten moeten gaan opnemen op de IC, is het onvermijdelijk dat wij geplande operaties waarbij mensen IC-zorg nodig hebben weer moeten uitstellen.”

Isala heeft ook al weer twintig patiënten moeten afbellen toch?

“Ja, vreselijk vind ik dat. Dat doen wij met pijn in ons hart. Het zijn dan misschien niet de acute operaties, maar als je al lang wacht op een nieuwe heup en het wordt dan weer uitgesteld… Dat wil je gewoon niet.”

Hoe nu verder? Maak jij je zorgen?

“Ja, als deze stijgende lijn voortzet zal het wéér alle hens aan dek zijn. Tel daarbij op meer patiënten in de traumazorg, veel bevallingen en veel patiënten die nog steeds wachten op een operatie die eerder door corona is uitgesteld. Wij moeten wederom veel vragen van onze mensen en dat willen wij eigenlijk niet. Wij hopen dat deze piek niet al te lang duurt. Iedere dag bekijken wij hoe wij verder gaan.”

Gaan afspraken, op de polikliniek bijvoorbeeld, gewoon door nu Isala het zo druk heeft?

“Ja, afspraken gaan gewoon door. Mocht dat om wat voor reden niet zo zijn, dan nemen wij contact op.”

Bron: Isala

4 gedachten over “Waarom is het zo druk in Isala?”

 1. Stuur ze allemaal terug naar Staphorst aub, enkel reis.

  Lieden die geen reguliere zorgverzekering hebben, moeten achteraan staan in de rij en niet zoals nu vooraan!

  Nee wij moeten ons weer aanpassen aan die Refo’s zoals altijd. Ik ben helemaal klaar met die dubbele moraal van hen. Alles achter de elleboog.

  Hup terug naar Staphorst allemaal.

 2. We maken het ons veel te moeilijk. Simpele regels werken het best in een crisis.

  Geen vaccinatie is geen zorg is dus geen opname. Simpel toch?

 3. Het zal je maar gebeuren dat je een operatie nodig hebt maar omdat mensen zich niet willen vaccineren gaat die nu niet door / wordt die uitgesteld. Supertriest

Reacties zijn gesloten.