Foto’s maken bij een relletje?

Zwolle – Burgers die boeven op de foto zetten om de politie een handje te helpen, lopen gevaar zelf slachtoffer te worden van agressie, waarschuwen de persfotografen. Ze doen dit na een oproep van de politie IJsselland om vernielingen en geweldpleging rond de jaarwisseling vast te leggen om daders te achterhalen.

Persfotograaf Frans Paalman (Stentor) vertelt: ‘Een beetje mobiele telefoon heeft wel een camera, maar die geeft een enorme flits. Dan trek je volop de aandacht. Ik vind het gevaarlijk dat aan burgers over te laten.’ ‘Als er meerdere journalisten bij elkaar staan, richt de woede zich vaak op de man met de camera. Hij is zichtbaar.’

Collega Jos van Leeuwen ( Haagse Courant/AD) herkent zich in dat beeld. ‘Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als ze worden gefotografeerd. Dat leidt steeds vaker tot agressie. Wie daar niet op beducht is, weet niet wat hij over zich heen kan krijgen. Ik vrees voor al die dure camera’s en mobiele telefoons…’Fotograferen kan net de verkeerde prikkel zijn bij ongeregeldheden. Vooral als het een groepje betreft dat flink wat heeft ingenomen, weet Van Leeuwen. Volgens fotograaf Tom van Dijke zorgt de oproep van de politie voor argwaan in het uitgaansleven. ‘Overal kom je camera’s tegen. Iedereen filmt en kiekt, dat is helemaal van deze tijd. Maar na deze oproep van de politie is dat niet meer vrijblijvend. Mensen zullen zich afvragen wat er met de foto gebeurt.’ Ook Van Dijke spreekt van toenemende agressie tegen fotografen. Zijn werk is veranderd sinds de komst van ‘1-1-2-programma‘s’ op tv. Een woordvoerster van de politie IJsselland zegt zich bewust te zijn van de gevaren. ‘Wij vragen niet om pontificaal vooraan te gaan staan bij rellen. Burgers moeten zichzelf nooit in gevaar brengen. Politiewerk blijft politiewerk. Maar we weten dat er volop wordt gefilmd en gefotografeerd. Als dat toch al gebeurt, maken wij daar dankbaar gebruik van.’

Oorspronkelijk bericht de Stentor, herschreven WeblogZwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “Foto’s maken bij een relletje?”

  1. Moet de burger nu politietaken gaan uitvoeren?
    Of komen ze anders mensen te kort voor het uitschrijven van bekeuringen??
    En wie draagt de verantwoordelijkheid als het mis gaat?

    Het motto was toch: Meer blauw op straat? Nou van die bank af dan met O&N en niet anderen je werk laten doen!

  2. Tsja, de politie kan niet overal zijn en als je ziet dat er een bushokje gesloopt wordt kun je daar met je mobilo toch best van een grote afstand een plaatje van schieten? Zo raar gedacht vind ik het niet…

  3. Precies. Ik vind het ook niet zo’n vreemde gedachte. Mensen aanspreken werkt vaak niet. Vooral de gevallen: mensen zijn toch al aan het filmen en foto’s maken. Geef dat dan gewoon aan de politie.

  4. Ik vind het prima dat burgers gestimuleerd worden om hun eigen verantwoordelijkheid weer eens op te pakken i.p.v. extra ‘blauw’ in te zetten. Worden we tenminste niet zo afhankelijk van de staat…. 🙂

  5. Vind het ook prima, dat hier gewezen wordt op de risico’s.
    Vond deze van Frans ook sterk

    ??Een beetje mobiele telefoon heeft wel een camera, maar die geeft een enorme flits. Dan trek je volop de aandacht. Ik vind het gevaarlijk dat aan burgers over te laten.?? ??Als er meerdere journalisten bij elkaar staan, richt de woede zich vaak op de man met de camera. Hij is zichtbaar.??

    Bovendien zijn er ook grenzen natuurlijk, zomaar bij iemand in huis foto’s maken vind ik ver gaan. Is dat ook geen “huisvredebreuk”?

  6. het is ook een stukje broodroof. een fotootje van een omstander en een freelance fotograaf hoeft niet meer op te komen draven. het is het beschermen van eigen toko, logisch weliswaar maar tegenwoordig maken ook telefoons kwalitatief goede foto’s.

  7. @ Plantje: Als je ongevraagd foto’s maakt die in hun eigen huis zijn, zal dat snel ongewenst zijn. Sommige sensatiezoekers mogen dan wel uitkijken dat ze niet in overtreding zijn. Geloof dat het merendeel van de amateurfotografen goede bedoelingen heeft, maar er zitten ongetwijfeld ook bosjes sensatiezoekers tussen.

    Hoe is het met de optreed-plannen in 2009?

  8. Wat zou het een prachtige actie zijn: ’s avonds laat eens net zoveel politie op de been als bij een risico voetbalwedstrijd. Het zou de burgers eens een echte kick en het vertrouwen geven die de gemiddelde burger nou eens echt moed geeft. En wat te denken van een wijkagent die ’s nachts ook eens dienst heeft. Niet dat ik persé bromsnor terug wil maar een nieuwjaarsnacht met een forse bezetting zou niet verkeerd zijn. Maar ach, zoals elk jaar; liever honderdduizend euro vernield dan tienduizend aan preventie. Maar ik ben benieuwd: Wonderen…………………

Reacties zijn gesloten.