Fotoboek over persfotograaf Jan Drost

Foto van auteur

Zwolle – In 2008 stopte persfotograaf Jan Drost met beroepsmatig fotograferen. Jan ging met pensioen. Wat na het afscheid van Jan resteerde waren dozen vol foto’s en negatieven. Ze geven gebeurtenissen in Zwolle gedurende tientallen jaren weer. Tegelijk, door de lange periode die de foto’s omvatten, schetsen de beelden de ontwikkeling van Zwolle vanaf de roerige jaren 60 van de vorige eeuw. De schat aan foto’s verdient het voor het nageslacht bewaard te blijven.

image003.jpg 

Jan Drost – Heer met camera. Door Adri van Drielen en Steven ten Veen.

De kwaliteit van camera’s is toegenomen, de verlichting in sporthallen en voetbalstadions tegenwoordig enorm verbeterd. Sport fotograferen was een halve eeuw geleden verre van eenvoudig, meer een vak apart. Die worsteling met de (weers)omstandigheden, die het moeilijk maakten goede en scherpe foto’s af te leveren, heeft Jan Drost helemaal meegemaakt: “. . . In januari was het ’s middags om vier uur al bijna donker, kon je met de films van 400 ASA niks meer doen.”, aldus Jan. De verhalen die bij de foto’s horen zijn nog niet in het geheugen weggezakt; veel mensen die ze beleefden zijn er nog. Maar het is nu wel de tijd om beeld en verhaal vast te leggen!

Zo zijn de 100 meest bijzondere foto’s nu samengebracht in een mooi, handzaam boek: toegankelijk ingedeeld op thema, zoals ‘Voetbal’, ‘Hoog bezoek’ en ‘Acties en protesten’. Om bij het lezen en bekijken ervan de eigen herinneringen terug te halen en te verhalen.

112 pagina’s, paperback, 24 x 28 cm, 134 foto’s in zwart-wit, Nederlands, ISBN 978 94 91196 49 2, € 22,50. 

4 gedachten over “Fotoboek over persfotograaf Jan Drost”

  1. Hoi Jan ik heb in mijn bezit een tekening van Jan Drost uit 1985 het stelt een soort van protest voor kan die van jou zijn of van een naamgenoot, misschien weet jij het als je me een email stuurt kan ik een foto meesturen anders moet je even op marktplaats zoeken, vriendelijke groeten gert folmer,wageningen

Reacties zijn gesloten.