Het weer in het weekend: Zaterdag regenachtig en grijs, zondag lang droog

Foto van auteur

A28
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag begint het weekend in Zwolle onder een dik pak bewolking. In de ochtend valt daar al een beetje lichte regen uit. Meer regen mogen we in de middag verwachten. Achter het grijze wolkenpakket is de zon ver te zoeken.

De dag start met een temperatuur van zo’n 11 graden en daar komen hoogstens twee graadjes bij. En dan de wind. Die doet ‘s morgens al energiek mee met kracht 3 tot 4 uit het zuiden tot zuidoosten, in de middag doet hij er een schepje bovenop: een dikke kracht 4 en kans op 5 in open gebied buiten de stad. Dat is een vrij krachtige wind die met gemak blaadjes van de bomen blaast. Het ziet er zaterdag herfstachtig uit buiten en met die wind voelt het ook zo.

Zaterdagavond is het nog af en toe nat, maar tegen middernacht wordt de kans op een buitje steeds kleiner. De wind draait in de avond – sterk afnemend – naar het zuiden tot zuidwesten. De bewolking breekt, sterren verschijnen aan de hemel en na middernacht prijkt de maan in het noordoosten tussen de wolken.

In de nacht van zaterdag op zondag eindigt de zomertijd. Om drie uur ‘s nachts wordt de klok een uur teruggezet. Dat betekent zondag een uur langer uitslapen.

Als je zondagochtend dan eindelijk de gordijnen opendoet, is er een goede kans dat je wordt begroet door de zon. Wel in gezelschap van (sluier)wolken. De temperatuur ‘s morgens is ongeveer 9 graden, in de middag ongeveer 16 graden. Zondagochtend verloopt overwegend droog. De kans op een beetje nattigheid is niet nul, want tussen de wisselende bewolking kan een spetterbuitje zitten.

Laten we het weer zondagochtend en een deel van de middag ‘redelijk’ noemen. Er staat een matig briesje, kracht 3, uit zuidelijke richtingen. In de loop van de middag trekt de wind aan naar een stevige kracht 4 uit het zuiden tot zuidwesten. De wind wordt veroorzaakt door een storing die in de tweede helft van de middag boven de regio Zwolle aankomt. De bewolking wordt dikker, de zon verdwijnt en er gaat regen vallen. In de avond waarschijnlijk véél regen.

Maandag is het opdrogen bij een novemberzonnetje en een herfstwind die er enthousiast tegenaan gaat: kracht 4 tot 5, uit het zuidwesten. Waarschijnlijk blijft het de hele dag droog. De middagtemperatuur is 12 graden, wat ongeveer normaal is voor de tijd van het jaar. Na maandag is de maximumtemperatuur 10 tot 11 graden. Zwolle gaat een frisse week tegemoet met veel wolken en wisselvalligheid.