Zwolle – ROVA en Klaas van Kruistum slaan de handen ineen dit jaar. In de campagne Recyclen met Klaas werken zij samen aan een gedeelde missie: zij laten zien wat er met ons afval gebeurt.
Afval scheiden vinden veel mensen heel normaal, maar er is ruimte voor verbetering, aldus ROVA. Glas gooien we in de glasbak, plastic verpakkingen gaan in de pmd-container en etensresten gooien we in de gft-container. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met ons gescheiden afval? Met die vraag wordt Klaas van Kruistum op pad gestuurd in de wereld van afval en recycling.
Roger Beuting, algemeen directeur van ROVA, vindt dat Klaas van Kruistum de juiste man is om mee samen te werken. Er valt nog winst te behalen bij het scheidingsgedrag van inwoners en hij verwacht dat inwoners bewuster gaan scheiden als ze weten wat er met hun afval gebeurt.
Beuting is daarom verheugd met de hulp van Van Kruistum: “We zijn heel blij dat Klaas ons helpt om de wereld van recycling in kaart te brengen. Hij spreekt een groot publiek aan en met zijn onderzoekende karakter laat hij zien waar ons afval heen gaat en dat er nieuwe producten van worden gemaakt.”
Dat afval goed gescheiden wordt, is belangrijk zegt Beuting: “Als het afval niet goed gescheiden wordt, kan het niet worden gerecycled en daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren.”
Beuting geeft aan dat de kwaliteit van grondstoffen zoals pmd, gft en papier en karton onder druk staan en dat zijn organisatie er daarom alles aan doet om dit te verbeteren. “Bij ROVA hebben we veel aandacht voor de kwaliteit van grondstoffen, daarom hebben we hiervoor een speciaal programma opgericht, genaamd Terugwinnaars. Hierbij kijken we kritisch naar onze eigen bedrijfsvoering, maar willen we inwoners ook zo goed mogelijk informeren,” aldus Roger Beuting.
Gedurende de campagne gaat Klaas van Kruistum inwoners helpen inzicht te krijgen hoe ze hun afval moeten scheiden en wat er met hun afval gebeurt. Te beginnen met de uitpuilende pmd-container. Met een camera in de hand volgt hij waar zijn plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons naar toe gaan.
Zo gaat hij mee met de chauffeur van ROVA, bezoekt hij de overslag van ROVA en gaat hij naar de plek waar pmd in deelstromen gescheiden wordt. Onderweg spreekt Klaas de medewerkers die werkzaam zijn in de recyclingbranche.
Klaas staat er niet alleen voor. Inwoners van gemeenten waar ROVA de afvalinzameling verzorgt, kunnen zelf ook meehelpen de afvalbranche in kaart te brengen. ROVA organiseert namelijk een verkiezing waarbij de winnaar een Canon EOS M50 vlog-camera wint. De winnaar mag zich een half jaar lang officieel ROVA-vlogger noemen en wordt naar de verschillende schakels uit de recyclingbranche gestuurd. Zo helpt deze vlogger het hele verhaal compleet te maken.
Alle video’s die worden gemaakt van de ontdekkingsreis van Klaas en de vlogger worden gedeeld op social media en zijn terug te vinden op www.terugwinnaars.nl/recyclenmetklaas. Op deze website is later ook meer informatie over de verkiezing voor ROVA-vlogger te vinden.
Ze zijn helemaal gek. Er is allang onderzoek dat het efficiënter, beter en goedkoper is om alles gewoon in 1 keer op te halen en naderhand te scheiden in een fabriek. Maar het mag wat kosten om mensen een soort gevoel te geven dat ze goed bezig zijn met afvalscheiding.