Zwolle – Het college van B en W van Zwolle heeft ingestemd met uitgangspunten voor het Willemskwartier in de Spoorzone.
De gemeente wil komen tot “een toekomstbestendige, levendige, inclusieve en duurzame leefomgeving waar volop ruimte is voor ontmoeting, wonen, werken en recreëren. Een fijne leefomgeving voor mensen van alle verschillende levensfasen, leeftijden en inkomensklassen die stedelijk willen wonen in het groen.” Over de inhoud van de Nota van Uitgangspunten hebben omwonenden en belanghebbenden het afgelopen jaar meegedacht. In de nota staat op hoofdlijnen hoe het Willemskwartier er uit komt te zien.
Het Willemskwartier ligt in Spoorzone Zwolle. De gemeente wil het gebied de komende jaren veranderen in “de innovatie-, cultuur- en kennishotspot van Regio Zwolle en ver daarbuiten”. Er komen 900 tot 1100 energieneutrale woningen voor diverse doelgroepen. Voornamelijk stadswoningen, appartementen voor gezinnen, kleine appartementen en coöperatieve woonvormen.
Net als de rest van de Spoorzone wordt het gebied zo veel mogelijk autoluw. Parkeervoorzieningen voor de woningen komen in de gebouwen zodat ze uit het zicht zijn.
Wethouder Gerdien Rots: “Willemskwartier krijgt een wat ander karakter dan bijvoorbeeld Hanzekwartier. Wie wel stedelijk wil wonen maar tegelijkertijd ook de rust van de groene omgeving wil ervaren, zit in Willemskwartier goed. Er komen verschillende typen woningen, ook bijvoorbeeld voor mensen die zorg nodig hebben, dus het wordt een mooie gemengde wijk. Ik ben blij dat er in de toekomst in Spoorzone Zwolle zoveel nieuwe woningen voor diverse doelgroepen komen. Dat hebben we als stad hard nodig.”
De wijk krijgt niet alleen groen op de grond, maar ook op de daken en de gevels van de gebouwen. “Deze groene daken en gevels kunnen bij hevige regen het water langer vasthouden en ze helpen ook om de hittestress te verminderen. Het Willemskwartier krijgt niet alleen wooneenheden voor mensen, maar ook voor dieren zoals vogels, insecten en kleine zoogdieren. Dit deel van Spoorzone Zwolle wordt diervriendelijk en natuurinclusief,” aldus gemeente Zwolle.
Kleine voorzieningen komen er ook. Tijdens het praticipatietraject met de buurt is door buurtbewoners aangeven dat er behoefte is aan kleinschalige winkels zoals een bakker, koffiehuis of broodjeszaak en aan ontmoetingsplekken voor de buurt. Dit soort voorzieningen ontbreken nu bijvoorbeeld in de Veerallee. In de wijk komen ook meer buurtfuncties, waaronder een kinderdagverblijf en een buurtcafé.