Historisch

Door Dick Algra

De Gemeente Zwolle staat op het punt een historische vergissing te maken.
Foto: Dick Algra

De Gemeente Zwolle staat op het punt een historische vergissing te maken. Die van het slopen van het pand van wat nu heet Collectie Overijssel. En nee, het is voor mij geen woordspelletje, maar een uiterst serieuze zaak.

We zijn in Zwolle de laatste decennia gelukkig gewend aan het zorgvuldige bewaren en bewaken van oude historische gebouwen. We wilden toch niet weer terug naar de tijd dat onze burgervader Loopstra, die de bijnaam ‘Sloopstra’ kreeg?

Nu lijkt het erop dat jonge ‘in aanleg historische gebouwen’ – omdat het beter past in de woningbouwplannen – wel gesloopt kunnen worden.

Waarom zeg ik ‘in aanleg’? Het was vanaf de jaren zeventig het archief van Zwolle en deels van Overijssel. Het werd toen al zo mooi gesymboliseerd door het kunstwerk dat er voor de deur lag. Een stapel papieren (van ijzer) met daarop als presse-papier een enorme kei, samen het symbool voor de toewijding waarmee bewaard werd.

Toen het geheel in 2006 meer taken kreeg en meer ruimte nodig had, kreeg het architectenbureau ’19 het Atelier’, in de persoon van Rob Moritz, de gelegenheid een aanbouw te realiseren die van hem minstens zo’n creatieve vorm heeft gekregen.

Er zijn lelijker panden in de buurt daar die, denk ik, rijper zijn voor de sloop. Neem het oude schoolgebouw aan de Radewijnstraat 10. Een school waarvan er in de jaren zestig en zeventig in Nederland vele zijn gebouwd, snel, voordelig en vooral lelijk. ’t Heet nu Domusica en noemt zich het eerste cultuurhuis van Zwolle.

Ik vermoed dat veel gebruikers van dat schoolgebouw zich graag zouden vestigen in het pand van de Collectie Overijssel aan de Van Wevelinckhovenstraat. En op de plek van dat schoolgebouw, inclusief het vroegere speelplein, zullen vast evenveel, zo niet meer, huizen gebouwd kunnen worden. Dit voorbeeld komt zomaar uit mijn mouw, er zullen vast nog andere mogelijkheden zijn.

Als wij, inwoners en bestuur van Zwolle, ook jónge historische gebouwen de kans geven een echt oud historisch monument te worden, zullen we in het beleid dáár rekening mee moeten gaan houden.

Doen we dat niet, hebben we over veertig jaar een binnenstad met een hele serie monumenten, maar bevindt iedereen die buiten het centrum woont, zich in een tijdloos gebied. Wees ervan overtuigd dat dat saai wonen zal zijn.

Foto 1
De Gemeente Zwolle staat op het punt een historische vergissing te maken.  - Foto: Dick Algra
De Gemeente Zwolle staat op het punt een historische vergissing te maken.
Foto: Dick Algra

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)