Pasfoto

Door Dick Algra

Ik moest maar bij een van de twee fotografen op het Lübeckplein nieuwe foto’s laten maken.
Foto: Peter Denekamp

Waar hebben we in ons landje nu nog een pasfoto voor nodig? Voor een rijbewijs en voor een paspoort of ID-kaart. Veel verder kom ik niet, temeer daar er tegenwoordig heel veel digitale middelen zijn die voor controles gebruikt worden.

Ik werd door een vriendelijke brief van de gemeente Zwolle eraan herinnerd dat mijn ID-kaart binnen heel afzienbare tijd de geldigheidsdatum zou overschrijden. Niet getreurd, via internet kon ik daarvoor een afspraak maken. ‘k Moest dan meenemen de oude ID-kaart en een actuele pasfoto. Die mocht niet ouder zijn dan een half jaar, en juist dat laatste facet was aan mijn aandacht ontglipt.

Toen ik me, een dezer dagen, volgens de afspraak ten stadskantore meldde en de oude ID-kaart en de pasfoto had aangereikt, werd er gezegd: “Even kijken of die foto goed is.” Ik reageerde met “Dat moet wel, want hij is vorig jaar nog voor mijn rijbewijs ook goedgekeurd.”

De ambtenaar vroeg me toen naar de afgifte van mijn rijbewijs en constateerde dat de foto minstens anderhalf jaar oud moest zijn en keurde daarom het ingeleverde exemplaar af.

Ik moest maar bij een van de twee fotografen op het Lübeckplein nieuwe foto’s laten maken en dan zou men me verder helpen. De fotograaf vond dat het, gezien de regelgeving, beter was dat ik me zonder bril (ik draag die al minstens 65 jaar en bijna niemand kent me zonder) liet portretteren, mijn wenkbrauwen zouden niet goed zichtbaar zijn.

Teruggekomen werd die foto (kosten € 16,-) goedgekeurd en na het afnemen van driemaal zes vingerafdrukken, het plaatsen van twee handtekeningen en het betalen van € 75,80, kon ik huiswaarts. Na zes werkdagen kon ik het nieuwe exemplaar zonder afspraak ophalen.

Wat me aan het geheel ergert, is het feit dat, als ik mijn mond gehouden had over die foto op het rijbewijs, de foto ongetwijfeld was goedgekeurd. Nu kostte het tijd en geld (plus voor de zoveelste keer een aantal overbodige pasfoto’s). Als je dan het resultaat van de verwerking van de foto op je ID-kaart of rijbewijs ziet, vraag je je af waarom er zoveel eisen aan gesteld worden.

Ik heb al moeite mezelf erop te herkennen. Hoe lastig moet het zijn voor iemand die voor het eerst met mij en die ID-kaart geconfronteerd wordt.

Foto 1
Ik moest maar bij een van de twee fotografen op het Lübeckplein nieuwe foto’s laten maken. - Foto: Peter Denekamp
Ik moest maar bij een van de twee fotografen op het Lübeckplein nieuwe foto’s laten maken.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)