Een man weet niet wat hem overkomt als hij op zondag 22 september in De Ruyterstraat wordt aangesproken door Tibor V. (18). De dakloze Zwollenaar heeft honger en vraagt hem om brood. Voor hij het weet wordt hij door V. vastgegrepen, tegen de grond gewerkt en in bedwang gehouden. Hij roept om hulp en omwonenden schieten hem te hulp. De jonge Zwollenaar wordt daarna in de boeien geslagen door de politie.
De Zwollenaar was korte tijd voor de mishandeling op vrije voeten gekomen. Een maand eerder brak hij in bij een woning aan de Molenweg. Hij nam onder meer een bankpas van de bewoner mee. Niet veel later kon hij worden opgepakt omdat hij met de gestolen pas pinde bij café De Gezelligheid. Sinds de mishandeling in de Zeeheldenbuurt zit V. achter de dikke deur van zijn cel. Vrijdag werd hij overgebracht naar de rechtbank in Zwolle om zich te verantwoorden voor de inbraak en mishandeling.
‘Seksuele avances’
De inbraak en het pinnen met de bankpas geeft hij ruiterlijk toe. De mishandeling was volgens hem heel anders gegaan dan het slachtoffer beweerde. “Ik vroeg om brood, maar die man maakte seksuele avances,” zegt Tibor V. “Hij riep niet om hulp. Ik schreeuwde: ‘Ik heb hier een pedofiel, help me.'”
Hij doet uit de doeken dat hij een moeilijke jeugd heeft gehad en dakloos is. “Het was een burgerarrest. Ik kon de politie niet bellen omdat ik geen telefoon heb,” voegt hij eraan toe. “Tot mijn grote verbazing werd hij niet meegenomen door de politie maar ik.”
Eerder dit jaar veroordeelde de kinderrechter hem al tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur vanwege bedreiging en een drugsdelict. Omdat hij de inbraak en mishandeling in de proeftijd pleegde, wil het Openbaar Ministerie dan ook dat de rechter hem de werkstraf laat uitvoeren.
Zorgen over V.
De reclassering schreef in haar rapport de nodige zorgen te hebben over V. Zij adviseren de politierechter om de jonge Zwollenaar op te laten nemen in een kliniek. Ook zouden er dan een zestal voorwaarden aan moeten worden toegevoegd, zoals verplicht beschermd wonen na zijn klinische behandeling en meewerken aan schuldhulpverlening.
De officier van justitie deelt de zorgen. “Het is triest als je op zijn leeftijd iemand anders om eten moet vragen,” stelt de magistraat. “Dat gun ik helemaal niemand.” Ze gelooft er echter niets van dat zijn slachtoffer een seksuele dienst van hem verlangde.”
Hulp in een kliniek
Het OM eiste een gevangenisstraf van een half jaar met verplichte opname in een kliniek. Wat justitie betreft, gaat Tibor V. daar zo snel mogelijk heen. De rechter kan wat haar betreft van de twee maanden die V. al in voorarrest zit een onvoorwaardelijke straf maken en de rest voorwaardelijk als stok achter de deur.
Tibor V. reageert op de eis alsof hij een sinterklaascadeautje krijgt. “Ik vraag al zolang om hulp en krijg dat nooit,” zegt V. Hij denkt ook dat hij zijn leven op de rit kan krijgen en iets van zijn toekomst kan maken als hij een tijd de juiste hulp in een kliniek krijgt en daarna onder strak toezicht van de reclassering komt te staan.
“Zijn tijd in de gevangenis is echt een hel voor hem geweest door de types die daar rondlopen,” zegt advocaat Tina Westerhof. Ze sluit zich verder grotendeels aan bij de woorden van het OM. “Hij is al jaren op zoek naar hulp.”
Schuldig aan diefstal en mishandeling
De politierechter is ervan overtuigd dat V. de inbraak, het pinnen met de gestolen bankpas en de mishandeling op zijn geweten heeft. Ook zij gelooft het slachtoffer van de vechtpartij. “Ik hoop dat niet iedere keer bij ongewenste avances een burgerarrest volgt,” zegt de rechter. “Als het je overkomt loop je weg.”
De jonge Zwollenaar moet maandag worden vrijgelaten. De tijd die hij in voorarrest zat is onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke celstraf opgelegd van 44 dagen met een proeftijd van 3 jaar. Ook moet hij de 40 uur taakstraf uit zijn eerdere proeftijd gaan uitvoeren. Lang kan V. morgen niet van zijn vrijheid genieten. Hij moet linea recta naar de kliniek om zich daar te melden voor de verplichte opname en behandeling.