Zwollenaar (23) die jonge meiden ‘redde’ in Stadshagen beukt twee jonge vrouwen tegen de grond

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Stijn L. (23) uit Zwolle is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf en een gevangenisstraf. De rechter achtte bewezen dat hij vorig jaar in de binnenstad twee jonge vrouwen tegen de grond mepte. De kickbokser liep nog in zijn proeftijd vanwege een zware mishandeling in winkelcentrum Stadshagen. Hij sloeg toen een man tegen de grond omdat hij dacht dat het een pedofiel was.

Vorig jaar zomer kreeg L. het aan de stok met twee zussen in danscafé Molly’s in de Voorstraat. Later in de nacht, rond 2.15 uur, treffen Stijn en zijn vrienden de vrouwen van 18 en 24 jaar opnieuw bij de Melkmarktstraat. De politie wordt opgeroepen en agenten zien dat er een vrouw bewusteloos op de grond ligt. De vrouw wordt naar het ziekenhuis gebracht en houdt er een flinke hersenschudding aan over. Ook haar zus blijkt tegen de grond geslagen te zijn door L. Zij rende met gebalde vuist op L. af toen haar zus al buiten westen op straat lag.

Geleerd om flink uit te halen
Een getuige die zowel Stijn L. als de twee zussen niet kent en bovendien nuchter is, verklaart bij de politie: “Hij sloeg drie keer knetterhard waardoor ze gestrekt naar de grond gingen. Ik dacht wat een vies vuil varken!” Een van de slachtoffers vertelt de politie dat Stijn L. uit het niets met zijn vuist haar zus in het gezicht stompte.

“Het is nogal wat dat u fysiek wordt met twee vrouwen,” zegt de politierechter. “Een zus verloor het bewustzijn en de foto van de andere zus is schokkend om te zien,” aldus de rechter. “Dat is een enorm ei op haar jukbeen.” De Zwollenaar stelt dat hij geen keuze had. “Ik werd belaagd en moest mezelf verdedigen.” De rechter vraagt of L. nog kickbokst. De Zwollenaar zegt ermee gestopt te zijn. “Ik kan me voorstellen dat u bij kickboksen heeft geleerd flink uit te halen,” concludeert de rechter.

Stijn L. werd een half jaar voor de mishandeling in de binnenstad veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij een 49-jarige man zwaar mishandelde in winkelcentrum Stadshagen. Hij zag destijds dat zijn slachtoffer drie jonge meisjes aansprak en hen een elektrisch stepje gaf. Hij beukte de man tegen de grond omdat hij dacht met een pedofiel te maken te hebben. Het slachtoffer raakte zwaargewond en had onder meer bloedingen bij zijn hersenen, een gebroken oogkas en een hersenkneuzing. Volgens justitie is nooit komen vast te staan wat de man van plan was met de drie meisjes.

In proeftijd voor mishandeling
“Hij liep nog in zijn proeftijd voor mishandeling en had beter moeten weten,” zegt de officier van justitie. Hij vraagt de rechter om L. vrij te spreken van de mishandeling van de tweede zus omdat hij noodweer niet kan uitsluiten. Het OM eist een taakstraf van 80 uur met een gevangenisstraf van 40 dagen, waarvan 39 voorwaardelijk.

Juliëtte Pinners, de advocaat van L., vindt dat haar cliënt vrijgesproken moet worden van beide mishandelingen. “Het gaat hier om noodweer. Hij stond met de rug tegen de muur,” aldus de raadsvrouw. “Dat ze later op de grond lag kan ook komen doordat ze ladderzat was.”

De politierechter vindt het wettig en overtuigend bewezen dat Stijn L. beide vrouwen mishandeld heeft door hen te slaan waardoor ze ten val kwamen. De rechter kan noodweer niet uitsluiten in geval van de tweede zus. Voor de mishandeling van de eerste zus wordt L. veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur met een gevangenisstraf van 14 dagen, waarvan 13 dagen voorwaardelijk. Ook moet L. de werkstraf uitvoeren van 30 uur, het voorwaardelijk deel van zijn straf voor de zware mishandeling in Stadshagen.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)