Adverteren? Klik en informeer naar de mogelijkheden!

Boze opa (73) bedreigt jeugdzorgmedewerkers in Zwolle na uithuisplaatsing kleinkinderen

De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, aan de Schuurmanstraat.
Foto: Peter Denekamp

Een 73-jarige opa uit Lemelerveld is vrijdag door de politierechter veroordeeld voor het bedreigen van twee medewerkers van Jeugdbescherming Overijssel in Zwolle. Hij bedreigde een van de vrouwen met de dood en de ander met het ontvoeren van haar kinderen. Omdat justitie er maar liefst vier jaar voor nodig had om de zaak bij de rechter voor te leggen, werd hem geen straf meer opgelegd.

Nadat de kinderen van zijn dochter met spoed uit huis werden geplaatst, ging de grootvader zich met de kwestie bemoeien. In maart 2021 belde hij de receptioniste van de Jeugdbescherming. “Ik kom naar jullie toe en ik maak jullie allemaal af,” zei de boze opa. Daarna stuurde hij een e-mail aan een medewerkster: “Als jullie denken zo met ons om te kunnen gaan neem ik wel het recht in eigen hand en loopt het niet goed met jullie af.”

Niet veel later stuurde hij een volgende mail: “Als er wat gebeurt met mijn dochter of de kinderen zijn jullie verantwoordelijk, dan reken ik persoonlijk met jullie af, dan maar 10 jaar de cel in.” Om zeker te weten of de dreigmail ontvangen was, belde hij de jeugdzorgmedewerkers opnieuw en vroeg: “Heb je de mailtjes gelezen?”

In mei 2021 mailde hij een andere jeugdbeschermer: “Hoe zou jij reageren als je kinderen ontvoerd worden?” Om zijn woorden kracht bij te zetten, belde hij de Jeugdbescherming om te vertellen dat hij het adres van de bewuste medewerkster had achterhaald.

Grootvader betuigt spijt
De Lemelervelder werd, na de aangiftes door de jeugdzorgmedewerkers, aangehouden en verhoord. Op het politiebureau gaf hij toe de bedreigingen te hebben geuit en er spijt van te hebben. Daarna bleef het stil tot er half januari dit jaar een dagvaarding op de deurmat van de grootvader plofte.

Voor de officier van justitie was het in de rechtszaal niet de vraag of de man schuldig was. Omdat de zaak vier jaar op de plank bleef liggen, eiste het Openbaar Ministerie een schuldigverklaring zonder strafoplegging.

De advocaat van de Lemelervelder vroeg de rechter om het OM niet-ontvankelijk te verklaren. “Hij heeft direct gedetailleerd verklaard en spijt betuigd. Dat het zo lang duurde, is niet aan hem te wijten of door onderzoeksvragen van de verdediging,” aldus de raadsvrouw. “Het geeft ook een signaal af aan het Openbaar Ministerie dat zo’n tijdsverloop gevolgen heeft.” Volgens de strafpleiter zat haar cliënt jarenlang in onzekerheid omdat hij niet wist wat hem boven het hoofd hing.

De politierechter ging mee in de eis van justitie. Ze veroordeelde de Lemelervelder voor de bedreigingen, maar legde hem geen straf op. Een van de medewerksters van Jeugdbescherming eiste 250 euro smartengeld. De grootvader moet dat wel betalen van de rechter.

Foto 1
De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, aan de Schuurmanstraat.
De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, aan de Schuurmanstraat.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)