TAK-college verplicht leerlingen sportnacht

Plots hingen ze overal in het Thomas a Kempis College in Zwolle: posters met daarop informatie over ‘de sportnacht’. Er wordt een sportnacht georganiseerd – in de nacht van woensdag 18 april op donderdag 19 april – die volgens de school verplicht is. 

Stefan Verkerk, leerling aan het TAK-college, vraagt zich af of de school de sportnacht wel kan verplichten en verwacht het nodige commentaar van de ouders van de leerlingen.

Verkerk:

Van het begin van het schooljaar ontstonden er problemen rondom het rooster. Veel leerlingen bij mij op school hadden problemen met het rooster en maakte te weinig uren. De onderwijsinspectie contsteerde dit en dwong school tot een verbeterd rooster. Dit heeft er voor gezorgd dat veel activiteiten in toetsweken moesten worden ingekort.

Er bestaat dus een mogelijkheid dat school dit idee van een leerling gebruikt om zo geen studie uren te hoeven gebruiken voor de sportactiviteiten. Als dit waar zou zijn, blijft de vraag hangen: als deze activiteit niet worden geteld onder de Studie Last Uren (SLU), waarom is het dan verplicht?

Op de site van Postbus 51 staat op de pagina over leerplicht het volgende geschreven:

‘Het kan voorkomen dat uw kind op feestdagen* naar school moet. Het gaat dan om een speciaal programma op bijvoorbeeld koninginnedag of een paasviering. Deze speciale lesdagen moeten vermeld worden in de schoolgids zodat u van te voren weet wanneer deze speciale lesdagen zijn. Wilt u uw kind op deze dagen thuishouden, dan moet u dit van tevoren aan de schooldirecteur vragen. Deze beoordeelt of er een gegronde reden is voor verzuim. Soms mag de directeur geen toestemming geven voor afwezigheid van uw kind. De directeur verwijst u dan door naar de leerplichtambtenaar in uw gemeente.’ * Feestdagen / aparte lesdagen / bijzondere schooltijden.

Bij het doorbladeren van mijn PTA, het Programma voor toetsing en afronding, valt mij op dat bij de belangrijke data nergens staat vermeld dat wij een sportnacht krijgen. Het valt dus nog te betwijfelen of het weldegelijk verplicht is om naar de sportnacht te gaan.

Afgezien van dit blijft er nog een resterende vraag over: heeft school überhaupt een vergunning voor het organiseren van deze sportnacht en kunnen zij leerlingen verplicht stellen om na 22:00u ’s avonds op te komen draven voor een activiteitennacht? Het feit dat je verplicht wordt gesteld om aan een sportactiviteit mee te doen is niet zo’n groot probleem, alleen het verplicht stellen van deelname buiten normale schooltijden schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Waar school duidelijk ook geen rekening mee houdt is dat er ongetwijfeld veel mensen zijn die door 1 nacht wakker te blijven tot diep in de nacht, hun dag en nacht ritme door elkaar kunnen gaan halen. Dit lijdt vervolgens vanzelf tot slechtere leerprestaties. Overigens is er ook nog zoiets als het vervoer. Er zitten op het TaK veel leerlingen die niet in Zwolle wonen, maar ver daar buiten (waaronder ik zelf). Als je uitgesport bent, midden in de nacht moet je vervoer naar huis hebben. Het probleem is echter dat ouders de volgende dag wel gewoon moeten werken en dus ’s nachts speciaal voor deze gelegenheid hun bed uit moeten om hun kinderen veilig naar huis te kunnen krijgen. Want het is toch over het algemeen bekend dat midden in de nacht fietsen niet altijd zo veilig is, zeker niet als je een grote afstand moet fietsen?

Valt er naast negatieve dingen dan ook nog wat positiefs te melden? Ja. De dag na de sportnacht krijgen alle leerlingen van de bovenbouw vrij, om zo toch nog te kunnen slapen. Ware het niet dat de examenklassen, waar ik ook toe behoor, na de komende toetsweek (27 maart t/m 3 april) alleen nog maar facultatief les hebben. Dit houdt in dat wij zelf de beslissing mogen maken over of wij wel of niet naar school willen gaan. Dit vanwege het feit dat wij ons moeten voorbereiden op de centrale eindexamens. Dus als ik zo graag vrij wil, dan kan ik dat toch wel nemen. Om trouwens nog even terug te komen over de Studie Last Uren: als school i.p.v. een sportdag een sportnacht heeft ingepland ter compensatie van de SLU, dan heeft het nog weinig zin aangezien je de volgende dag dan toch vrij bent en er dan ook geen SLU worden bijgeteld.

Dit verhaal gaat wel degelijk nog een staartje krijgen, want ik weet haast zeker dat veel ouders het oneens zullen zijn over de plannen van school. De vraag wat de Inspectie voor het Onderwijs hier van vind zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort beantwoord worden. ‘To be cotinued’ zal ik maar zeggen!

Ingezonden

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “TAK-college verplicht leerlingen sportnacht”

  1. Ze hadden beter een zaterdag kunnen uitkiezen…
    laat die leraren maar lekker midden in de nacht de verloren uren inhalen is tenslotte hun fout tog?
    Als leerling kun je er vrij weinig aan doen dat je teweinig lesuren krijgt

  2. Mmmm, binnenkort ook op het Agnietencollege zo’n nacht, maar dan voor het goede doel. Maar het verschil zit hem erin dat de volgende dag de vakantie begint.
    ========
    Sil, mail ons even de bijzonderheden en datum als je wilt.
    Weblog Zwolle

  3. ik zit ook op het Thomas ?¡ Kempis college en kwam ook ineens deze posters tegen. de sportnacht op zich heb ik helemaal niets tegen. ’s nachts een beetje sporten en wat films kijken enzo kan best leuk zijn. het probleem vind ik alleen het stukje “verplicht” in de titel. sinds wanneer heeft school het recht je te verplichten midden in de nacht te komen?
    Je kunt kiezen uit de volgende tijden/sporten:
    Blok 1: 22.00 – 0.00 uur (basketbal of unihockey)
    Blok 2: 0.30 – 2.30 uur (volleybal of frisbee)
    Blok 3: 3.00 – 5.00 uur (basketbal of unihockey)
    Blok 4: 5.30 – 7.30 uur (volleybal of frisbee)

    daar gaat een hele nacht rust…

  4. Even voor alle duidelijkheid: leraren kunnen er ook niks aan doen dat de uren niet gehaald worden. Als de directie dagen inplant, hebben ook docenten dat over het algemeen ‘maar te slikken’ (binnen bepaalde grenzen (CAO) natuurlijk).
    Over het Agnieten College dat de nacht gaat organiseren: als dat het Meander is, dan is dat een actie van de leerlingenraad (dus van leerlingen en niet van docenten of directie) waarbij een lesmarathon wordt georganiseerd in de nacht van donderdag op vrijdag en daarop volgend de volgende dag een normale dag les. Ik heb gezegd (docent) daar niet aan mee te werken (tegen de leerling die mij kwam vragen) omdat dat voor mij betekent dat ik mijn dochtertje niet naar de creche zal kunnen brengen. Aangezien ik ook nog zwanger ben, vind ik het ook niet zo’n goed idee vind mezelf een nachtrust te gaan ontnemen met daarop volgend nog eens een normale lesdag.
    Het is dus nog de vraag of de nacht doorgaat… Moeten er eerst nog docenten gevonden worden die het ‘voor het goede doel’ (= voor zover ik weet meer lessen…) de nacht op te offeren voor de fun. Ik heb wel gezegd dat ik er voor een nacht van vrijdag op zaterdag over zou nadenken, omdat ik dan zaterdag wel weer mijn nachtrust in zou kunnen halen, maar daar kreeg ik als reactie op dat er geen leerling te vinden zou zijn die (quote) “zo gek zou zijn om in het weekend op te komen dagen”.

  5. Ik ben geen leerling van deze school maar denk even een beetje na:
    Waarom een sportnacht, terwijl de daarop volgende dag vrij wordt gegeven aan in ieder geval de bovenbouw? Lijkt tegenstrijdig.
    Alternatief: Waarom niet op deze (volgende) dag gewoon een sportDAG en ’s nachts ervoor gewoon lekker slapen?
    Ik snap het niet, heb wellicht wat verpa??t.
    Vind het maar een bizar idee. Ze moeten maar een zeer goede reden hiervoor geven, anders is de reden “lekker slapen” volgens mij afdoende in antwoord op het afwezig zijn.

  6. Pffff, jee wat een persoonlijke problemen allemaal!!
    Ik heb zelf ook zo??n nacht op school vroeger op mijn opleiding gehad, maar heb gewoon mijn diploma gehaald net als de zo goed als de rest van mijn klas.
    Ik snap echt niet dat er bij zo??n activiteit er zo veel gezeur komt. Ik noem het gezeur, want zo wel leraren als jongeren proberen er onder uit te komen. Ik vind het al helemaal belachelijk als iemand zegt dat veel jongeren zouden komen te kampen met leerstoornissen na zo??n nacht.
    In de weekenden gaan ze toch ook stappen en kunnen ze de dag erna toch ook nog lezen??
    Jongeren kunnen best tegen een stootje, het verplichte tintje er aan doet hun agreren wat normaal is voor de leeftijd. Daarna vind iedereen gezellig en leuk en hebben ze allemaal een leuke nacht gehad.
    Het verplichte karakter bied hun ook bescherming aan jongeren van ouders voor wie het niet zo goed uitkomt of hoeven ze zich ook niet te schamen tegen over leeftijdsgenoten omdat het, ondanks het niet stoer is, MOET.
    Ik weet zeker dat het meerendeel wel een leuke activiteit vind.
    En dan is het maar een keer passen en meten, de jongere heeft een onvergetelijke nacht!

  7. Bij ons op het Agnieten College in Zwartsluis was het een oergezellige nacht, met een grote fancyfair en daarna workshops tot het ochtendgloren. Omdat de leerlingen zich lieten sponsoren leverde dit nachtje 30.000 euro op voor scholen in achterstandswijken in India. Als het niet zo’n enorme organisatie was, deden we dit elk jaar.

    Erik van Hofwegen, docent

  8. @john:

    Ik vind het al helemaal belachelijk als iemand zegt dat veel jongeren zouden komen te kampen met leerstoornissen na zo??n nacht.
    In de weekenden gaan ze toch ook stappen en kunnen ze de dag erna toch ook nog lezen??

    Laat ik je uit de droom helpen….. er zijn er heel wat die dat dus n?­et kunnen. Goed, lezen kunnen ze uiteraard wel, dat verleer je niet zomaar. Maar van normaal les volgen kan je niet altijd spreken helaas :'(
    Ik ken er heel wat die standaard op maandag afwezig zijn en dat is echt niet omdat ze het hele weekend aan de fris hebben gezeten. ?⤰?©n keer had er een het zelfs zover geschopt dat hij (voor de verandering) wel op maandag op school was maar echt helemaal geel zag.

  9. Even voor de duidelijkheid: leerlingen zullen best wel tegen een stootje kunnen als het gaat om een nachtje zonder slaap. Hoewel dat de prestaties de volgende dag zeker niet ten goede gaat komen. Wat ik beschreven heb gaat dus meer over de opmerking van leerlingen die in het weekend gaan stappen.
    Maar ook als ze het niet op een zuipen zetten, ik ken ook genoeg voorbeelden van jongens/meiden die bij elkaar gelogeerd hebben en de hele nacht (naar hun zeggen) wakker zijn gebleven. Of het grootspraak is of niet, dat valt niet te controleren maar de gevolgen zijn wel duidelijk. Ze liggen bij voorkeur voorover gebogen op hun tafels met de ogen dicht. Een zinnig woord hoef je niet te verwachten; ze zijn dan gewoon helemaal gaar.

    Maar goed, als het gaat om een nacht waarna de volgende dag geen school is, dan maakt het verder weinig uit.

  10. Zoals ik al op Stefan’s blog zei: Het is niet verplicht, school geeft je ook de mogelijkheid om de dag erna met de bruggers mee te sporten, maar als ik dat zeg krijg ik het antwoord van meneer Verkerk: Ja dag, dat doe ik dus lekker niet. Het TaK verplicht je dus helemaal niet om naar de nacht te gaan, waar je maar 2 uurtjes hoeft te sporten en de volgende dag vrij bent (om te slapen, leren, bedenk zelf maar wat je met een lang weekend doet), maar het geeft ook de mogelijkheid om die oh, zo nodige rust die mensen echt gaan gebruiken om te leren voor de exames (die over een maand zijn) en lekker te gaan slapen, om vergvolgens de volgende dag lekker te gaan sporten van half 9 tot 3 (ik weet de tijden niet, maar het is in ieder geval langer dan ’s nachts)

Reacties zijn gesloten.