Zwolle – Het echtpaar Seuters-Hermsen was dinsdag 60 jaar getrouwd. Ze vierden hun mooie jubileum in restaurant De Mol. Wethouder René de Heer kwam daar het echtpaar feliciteren. Als cadeau ontving het echtpaar een schaal van de Zwolse kunstenaar Jan Kamphuis opgemaakt met bonbons van Bonbonnerie Borrel.
De heer Reinier Seuters (roepnaam Rein) is geboren op 5 december 1924 te Zwolle aan de Langenholterweg, Mevrouw Jantje Seuters (roepnaam Jannie) werd geboren op 23 april 1926 te Zwollerkerspel aan de Westenholterweg. Zij zijn getrouwd op 16 augustus 1951 in het stadhuis van Zwolle aan de Sassenstraat. De kerkelijke inzegening vond plaats in de Grote kerk te Zwolle door ds. Van Noppen. De heer en mevrouw Seuters hebben elkaar leren kennen tijdens het bevrijdingsfeest in Zwolle in 1945. Groepjes jongens en meisjes liepen door de Diezerstraat heen en weer. De groep vrienden van de heer Seuters kwam een groep meisjes tegen die net naar huis wilden gaan. De jongens spraken de meiden aan en de heer Seuters zei de historische woorden: “Dat kleintje is van mij”. Zo is het dus ook gegaan. De heer Seuters bracht dat meisje naar huis toe aan de Diezerweg. Mevrouw hoopte op een kusje, maar de heer Seuters zei bij het Diezerplein; ”Verder vind je de weg zelf wel”. Mevrouw dacht ‘wat een vreemde snuiter’.
De heer en mevrouw Seuters hebben 2 zonen: Jan en Aart. Zij zijn beide getrouwd. Er zijn 7 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. Jan is 57 jaar oud en getrouwd met Lidy Spoelder. Zij hebben 3 dochters en 3 kleinkinderen. Aart is 53 jaar en getrouwd met Liesbeth Lohman. Er zijn 2 zonen en 2 dochters. De heer en mevrouw Seuters hebben hun hele leven in Zwolle gewoond.
Vanaf hun trouwdag op16 augustus 1951 hebben zij eerst 2 jaar bij de ouders van de bruid gewoond aan de Diezerweg 10. Zij hadden de voorkamer en de ouders de achterkamer. Ze moesten beloven geen kinderen daar te krijgen. Toch gebeurde dit. Jan werd geboren aan de Diezerweg 10 op 23 oktober 1953. Een paar maanden later, voorjaar 1954, verhuisde het gezin naar de Molenweg 7 in Assendorp. De heer Seuters had daar een huis gekocht en had het achterste gedeelte eerst verbouwd. Op 22 januari 1958 is daar zoon Aart. Kort daarna werd ook het voorste gedeelte van het huis door de heer Sueters zelf verbouwd. Aan de Molenweg hebben zij 27 jaar gewoond. Toen de beide kinderen het huis uit waren, werd het huis in 1981 verkocht en verhuisde het echtpaar naar een huurwoning aan de Hogenkampsweg 141. Daar hebben zij gewoond tot 1997 (16 jaar). Vandaar zijn zij gegaan naar een aanleunwoning van verzorgings-huis “De Wissel”. De oudste zoon werkte daar, dus dat was ook wel makkelijk. Daar wonen zij nog steeds. Het heet inmiddels “Berkumstede”.
De heer Seuters is eerst carrosseriebouwer geweest van 1940 tot 1948. In 1943 moest hij dit werk ook een half jaar doen voor de bezetter in Duitsland. Na de oorlog is hij vrijwillig in dienst gegaan voor de wederopbouw van Nederland. Vanaf 1948 heeft de heer Seuters gewerkt in de bouw als timmerman/uitvoerder. Hij trad in dienst bij bouwbedrijf Disselhof. Tot aan zijn vut in 1986 heeft hij bij dit bedrijf gewerkt. In totaal bijna 40 jaar. Enkele faillissementen meegemaakt, maar hij is altijd gebleven. De heer Seuters heeft gewerkt onder 3 generaties Disselhof en was 62 jaar toen hij stopte.
Het bedrijf bestaat nog steeds in Zwolle.
Mevrouw Seuters heeft op de stadsnaaischool gezeten. In 1941 is zij gaan werken in de huishouding. Tot haar trouwen in 1951 heeft zij dit gedaan. In die tijd was het normaal dat je stopte met werken als je ging trouwen. Dat mevrouw heeft schoongemaakt heeft het gezin altijd geweten. Het huis was altijd “spik en span”. Mevrouw kon geen vuil zien, alles zag er altijd brandschoon uit. Nu wordt dit werk gedaan door een schoonmaakster, doch nauwlettend door moeder in de gaten gehouden.
Vroeger aan de Molenweg had de heer Seuters een grote volière met heel veel kanaries. Nu verzorgt de heer Seuters nog de vogels in het verzorgingscentrum Berkumstede. De grote hobby van beide ouders was toch wel kamperen met vrienden en hun kinderen. Hun hele leven lang werd er gekampeerd. Vanaf 1966 gingen zij in de weekenden en vakanties naar de “Vechtstroom” in Oudleusen. Er was nog geen auto, dus men ging met de bus. De hond ging mee in een weekendtas. Er stond daar een bungalowtent waar de heer Seuters een houtenvloer ingemaakt had.
Toen de Pinkstergemeente bezit nam van “De Vechtstroom” werd het kamperen voortgezet aan “De Arendshorst”, een camping zo’n 5 km verderop aan de Hessenweg nabij Ommen. De bungalowtent werd vervangen door een stacaravan. In 2005 zijn beiden vanwege gezondheidsredenen gestopt met kamperen. In totaal heeft men dus bijna 40 jaar gekampeerd op deze 2 campings.
De heer Seuters is nog in redelijk goede gezondheid. Het horen, zien en lopen gaat inmiddels wel moeizaam. De gezondheid van mevrouw was enige tijd zorgwekkend maar inmiddels gaat het weer beter en verplaatst zij zich met een rollator door de woning.
Echtpaar Seuters-Hermsen gefeliciteerd.