Zwolle – Woensdagavond 9 nov. organiseert Transition Town Zwolle (TTZwolle) een avond over het onderwerp een veerkrachtige lokale economie.
Het eerste deel van de avond vertelt Harry Schonewille over streekproducten van rond Zwolle. Harry heeft een winkel in Zwolle zuid waar hij streekproducten verkoopt en is betrokken bij Slow food. Het tweede deel van de avond is er een gesprek in groepjes, over hoe we het anders kunnen en willen gaan doen wat de (lokale) economie in Zwolle betreft. In het journaal en in de kranten gaat het dagelijks over de financiele crisis en Occupy Wallstreet. Is groei oneindig? Het is de vraag of we door moeten gaan met het huidige economische systeem. Locatie Ecodrome, toegang via de zijingang. Vanaf 19.45 uur is er koffie. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom.
Transition town oprichter Rob Hopkins heeft een goed alternatief bedacht. Wanneer iedere stad en ieder dorp zelfvoorzienend wordt met voedsel en energie, dan hoort daar een lokale economie bij. In een lokale economie eet men streekproducten, voedsel geteeld in de omgeving van je woonplaats. Vaak komt het voedsel dat we kopen bij de supermarkt, uit het buitenland. Daarmee hebben we ons afhankelijk gemaakt van olie en benzine. De verwachtingen is dat de prijzen van olie gaan stijgen door o.a. de toenemende vraag in landen met een opkomende economie. In dat geval is het een voordeel wanneer ons voedsel uit de streek komt.
Bij een lokale economie kan ook een lokale munt horen. In Engeland hebben een aantal TT dorpen en steden zo’n lokale munt naast het landelijke pond. Ook in Nederland zijn steden bezig dit concept te onderzoeken. Zo’n lokale munt is vergelijkbaar met ruilkringen als LETS. Zelf gekweekte groente kan je uitdelen of ruilen met buren of bekenden. Zo kan een lokale economie ook leiden tot een andere sociale maatschappij met veel meer onderlinge contact. En er zijn kringloopwinkels die i.v.m. recycling zijn opgezet. Een voedselbank en weggeefwinkel die helaas nodig zijn in de huidige economie. Interessante onderwerpen genoeg om over te praten dus. En u kan zelf aangeven waar u 9 nov. verder over wilt praten.
In de 70-er jaren schreef de econoom E.F. Schumacher de bestseller "Hou het klein" waarin hij kritiek geeft op de groei-economie en pleit voor het toepassen van eenvoudige technieken en lokale productie en consumptiewijzen.
Ook in Azie zegt Chandran Nair dat het tijd wordt om het westerse verhaal te ruilen voor een dat zegt dat we minder gaan consumeren en dat de armoede gaat verdwijnen. Bij economische voorspoed gaat om voedselzekerheid (landbouw wordt de belangrijkste bedrijfstak), toegang tot schoon drinkwater, goed sanitair, goede huisvesting, onderwijs en betaalbare gezondheidszorg. Dat alles in een duurzaam jasje verpakt. Het westerse verhaal met de magische vrije markt en technologie zal dit nooit bereiken.