Oprichting Stichting Zwolse PeperMunt

Zwolle – Sinds dinsdag is de oprichting van de Stichting Zwolse PeperMunt een feit. Deze stichting brengt in Zwolle en omgeving regionaal geld in circulatie. Hiermee bevordert de stichting de economische, sociale en/of ecologische duurzaamheid in de regio. 

 

img_1350.jpg 

 

Het regionale geld krijgt de naam ‘Zwolse PeperMunt’. Met de PeperMunt kunnen inwoners aankopen doen in hun eigen regio. Omdat het geld alleen in Zwolle en omgeving kan worden uitgegeven, blijft het hier circuleren. Regionaal geld bevordert het milieuvriendelijk produceren en consumeren. Door lokale producten te kopen, waarvoor minder transport nodig is, wordt het milieu minder belast. Inwoners weten beter waar producten vandaan komen en hoe het is geproduceerd. De PeperMunt vergroot de betrokkenheid en dienstverlening tussen mensen.

Eenvoudig

Lokaal eigen geld is iets om trots op te zijn en waarvan je als inwoners en ondernemers zelf een succes kunt maken. De PeperMunt bestaat gewoon naast de euro en wordt alleen in de regio Zwolle gebruikt. Betalen met PeperMunt is eenvoudig. Eén PeperMunt is in de winkel één euro waard. Een deel betalen in PeperMunt en een deel in euro’s is dus geen probleem. 

 

Stichting

Stichting Zwolse Pepermunt zorgt samen met en groep enthousiaste meedenkers voor het in circulatie brengen en houden van het regionale geld. De stichting, voorgezeten door Frank Hart, is een non-profit organisatie en heeft dus geen winstoogmerk. De bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. 

 

Wil je ook ambassadeur zijn en/of meer informatie over de Zwolse PeperMunt, of wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief? Kijk op www.zwolsepepermunt.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “Oprichting Stichting Zwolse PeperMunt”

  1. Ben benieuwd, op de site nog maar 10 deelnemers, waarvan ik als consument bij 8 zeker geen klant ben of zal worden.
    Idee erachter is goed, maar vraag me af of de Zwolse binnenstad hier warm voor gaat lopen.
    Als consument willen we er uiteraard ook weer iets voor terug. Waarom zou ik moeite doen om met twee verschillende valuta in mijn portemonee te lopen, als ik er eigenlijk geen voordeel uit kan halen?
    De site is nogal summier in opzet en geeft eigenlijk geen enkel antwoord op vragen.
    Staan nog maar twee vragen op: Wie doet er mee en hoe werkt het.

    Als je zo iets “ingrijpends” introduceert, verwacht je toch minstens de kritische vragen ook terug te zien op de site en niet alleen een summier stukje propaganda. Eerste gemiste kans dus al.

    Ik hoop voor de bedenkers en bestuur dat een en ander toch een succes wordt, zeker gezien de tijd en energie die ze er in steken, maar mij hebben ze dus (nog) niet kunnen overtuigen.

  2. Wat een onzin. Dit regionale geld moet ook geproduceerd worden. Dus de uitspraak “Regionaal geld bevordert het milieuvriendelijk produceren en consumeren” kan ik totaal niet plaatsen.

  3. Ik snap het milieu aspect. Maar aan de andere kant benadeel je uiteraard ook andere partijen als je het geld in de regio houdt. En laten we eerlijk zijn, onze regio heeft het in vergelijking met ander regio’s in en buiten Nederland nou niet zo heel hard nodig.

  4. Zoiets als dit is alleen interessant voor bedrijven maar niet voor consumenten. Het is op zich goed om “duurzaamheid in de regio” te willen bevorderen, maar met zoiets als dit krijg je een soort van zelfopgelegde “gedwongen winkelnering”: omdat de munt maar door een paar winkels wordt geaccepteerd limiteer je de mogelijkheden van je besteding tot die specifieke winkels (die vervolgens voor hun producten kunnen vragen wat ze willen). Ik zou er zelf niet aan meedoen.

  5. Toch knap, zo’n reclamepraatje over een ruilmiddel bij elkaar zwetsen.

    Betalen met de euro heeft overigens alleen maar voordelen: het is overal in het land én in een groot deel van Europa geldig, de munt heeft een redelijk stabiele waarde, omwisselen naar andere grote valuta is een kleine moeite omdat de euro bij alle banken geaccepteerd wordt, ontvangen euro’s kunnen direct in een onderneming gestoken worden of elders als betaling dienen, in Nederland is de euro het landelijke betaalmiddel dus het is gemakkelijker om die te hanteren bij betalingen, het is nodig om europrijzen te hanteren voor buitenlandse aanbestedingen en last but not least: je kunt van elke euromuntsoort proberen om van elk land een exemplaar te bemachtigen!

Reacties zijn gesloten.