Zwolle – Hoe wordt het Dominicanenklooster hèt kloppend hart van Zwolle? Topstudenten van het Honours Programma Sociale Innovatie van Windesheim gaan komend weekend met deze vraag aan de slag. Zondag presenteren zij in een Dragons’ Den in het Dominicanenklooster hun visie en creatieve oplossingen voor het ‘klooster van de toekomst’. De studenten moeten met een sociaal innovatief plan komen om het mooie Dominicanerklooster tot het kloppend hart van de wijk Assendorp en Zwolle te maken. Welke sociaal innovatieve ideeën kunnen bijdragen aan de wijk (en Zwolle) en welke rol kan het klooster hierin vervullen als plek voor ontmoeting? Hierbij laten de studenten zich inspireren door wat er in Assendorp leeft en onderzoeken ze welke verbindingen er te leggen zijn. Leidraad is het begrip sociale innovatie. Het gaat daarbij om nieuwe ideeën voor ‘oude’ problemen, die ook nog eens op een vernieuwende wijze worden opgepakt.
Actieonderzoek in de wijk Assendorp
Studenten van het Honours Programma inventariseren de behoeften en wensen bij de verschillende doelgroepen in Assendorp en gaan samen met hen op zoek naar de gedroomde toekomst van het klooster. Hoe denken de bewoners over de plek, de mogelijkheden en welke vraagstukken liggen er die met behulp van sociale innovatie kunnen worden opgepakt? Zaterdagmiddag doen de studenten actieonderzoek in de wijk, vervolgens komen de studenten met innovatieve, praktische oplossingen waar bewoners en betrokkenen op voort kunnen bouwen. Zondagmiddag worden de oplossingen gepresenteerd in een Dragons’ Den voor een jury. De dragons zijn bestuurders, experts en ondernemers uit Zwolle. Zij zullen de studenten het vuur aan de schenen leggen over de gepresenteerde ideeën.
Samenwerking Dominicanenklooster en Windesheim
Om echt de sfeer te proeven verblijven de studenten het hele weekend in het klooster. Ook gaan ze de wijken in om met inwoners te praten. Jan Laan is prior van de Communiteit en opdrachtgever voor dit weekend: ‘Mijn uitdaging is om het klooster te verbinden met zijn omgeving en het tot een kloppend hart te maken in de samenleving, een plek voor ontmoeting. Ik zie kansen voor maatschappelijke activiteiten in de gebouwen van het klooster. De studenten van het Honours Programma Sociale Innovatie van Windesheim kunnen hierbij helpen.’ In dit programma werken topstudenten van verschillende hbo-opleidingen van Windesheim samen aan opdrachten voor bedrijven en instellingen met als thema ‘Sociale Innovatie’. Windesheim en Jan Laan zijn blij met deze samenwerking. Om met opdrachtgevers samen te werken aan ‘echte’ vraagstukken is voor getalenteerde studenten een echte uitdaging. Een mooie win-winsituatie met het onderwijs in het hart van de samenleving.
Worden de uitkomsten ook gepubliceerd?
win-win voordat er ueberhaupt nog geen resultaat geboekt is?