Koningsdag: verbindend en toekomstgericht

Door Redactie

Zwolle – Zwolle ziet het bezoek op 27 april van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de Koninklijke Familie als een uitgelezen mogelijkheid om iedereen te tonen wat de kracht van de stad en de regio Zwolle is. In twee uur tijd, van 11 uur tot 13 uur, wordt op vijf karakteristieke plekken in de historische binnenstad een programma gepresenteerd. 

logo_koningsdag_zwolle.jpg 

Dat programma staat voor dit deel van het land: modern, innovatief en verbindend, met oog voor de historische wortels van deze kwaliteiten. Gebruik maken van elkaars kwaliteiten en talentontwikkeling zijn centrale thema’s. De Overijsselse hoofdstad biedt op Koningsdag een gevarieerd programma waarin de kwaliteiten van de regio Zwolle levendig voor het voetlicht komen. De kracht van de regio wordt beeldend geserveerd in het hart van de stad. Aan de hand van historische figuren als Thorbecke en Herman Brood wordt de geschiedenis tot leven gebracht. Sporticonen als Erben Wennemars en PEC Zwolle zetten hun beste beentje voor en de knallende finale verzorgen Typhoon en muzikale vrienden.

Het programma voor het bezoek van de Koning, Koningin en familie begint met de ontvangst (11.00 uur) door burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten. Dit gebeurt op de Nieuwe Havenbrug, aan de rand van de binnenstad. Muziek en talentontwikkeling spelen hier al een rol: deelnemers van rapbroedplaats De Fakkelteit (onder meer met Rico, bekend van rapformatie Opgezwolle) treden hier op. Daarna volgt een korte wandeling over de Potgietersingel naar de Blijmarkt. Dit plein voor museum De Fundatie is het decor van een theatrale verbeelding (11.10 uur) van de Zwolse cultuurhistorie met in de hoofdrollen schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en kunstenaar Herman Brood. Dat gebeurt met de muzikale inzet van Bertolf/Her Majesty en Esther Groenenberg. Na een wandeling door de Luttekestraat wordt vervolgens op de Grote Markt, het stadshart, een parade (11.20 uur) gepresenteerd waarbij op creatieve wijze de verbinding tussen stad en regio wordt geserveerd. Het gaat dan om vier invalshoeken: recreatie, logistiek, agro en food en kunststof. Op een dynamische, theatrale wijze komen de vier thema’s voorbij. Tijdens de parade wordt de kracht van de regio getoond in de relatie tussen oorsprong en toekomst. Voorbeelden daarvan zijn de Hanze en het nieuwe havenbedrijf ‘Port of Zwolle’, streekproducten en de culinaire prestaties van een restaurant als de Librije en hoe het ambacht van biezen uiteindelijk heeft geleid tot een innovatief product als kunstgras. De parade wordt begeleid door symfonisch jeugdorkest De Vuurvogel.
Via de Melkmarkt – waar net als in de rest van de route veel ruimte is voor toeschouwers – wordt daarna het Rodetorenplein (12.05 uur) bezocht. Dit plein aan de Zwolse gracht staat in het teken van talentontwikkeling en sport. Op dynamische wijze wordt hier duidelijk hoe jong en oud, amateursporters en topsporters elkaar uitdagen om het beste uit jezelf te halen.
De Koninklijke Familie bekijkt daarna de Zwolse binnenstad vanaf het water. De Thorbeckegracht is het fraaie en naar verwachting drukbezochte decor van een korte vaartocht (12.25 uur) naar het Pelserbrugje, waar het koninklijke bezoek weer aan wal gaat om het slotevenement in het winkelgebied Broerenkwartier te bezoeken. Hier, pal naast het conservatorium en de monumentale boekhandel Waanders in de Broeren vieren Typhoon en zijn muzikale vrienden feest (12.45 uur): zij verzorgen een knallend concert. De verwachting is dat het koninklijke bezoek aan de Overijsselse hoofdstad ongeveer twee uur duurt (tot 13.00 uur).

Gastheer burgemeester Henk Jan Meijer verheugt zich op het bijzondere evenement. “Ik ben trots op hoe we in dit deel van het land ons werk doen. De afgelopen jaren zien we steeds meer resultaten van onze gezamenlijke inzet: de regio Zwolle staat in de top van landelijk sterke economische regio’s, en als centrumstad is Zwolle daarbij een aanjager. En wat we zelf al weten, ontdekken steeds meer mensen: door de balans tussen welvaart en welzijn is het hier prettig wonen en werken”, aldus Meijer. “En precies dat verwachten we de Koninklijke Familie en iedereen die deze dag hier in de stad of via de televisie en media volgt duidelijk te kunnen maken. Dat we door oog te hebben voor onze kwaliteiten – samenwerking, talenten verbinden, innovatie – onszelf steeds kunnen verbeteren.”

Het Koninklijke Familie viert het feest in Zwolle gedurende een deel van de dag mee. Voor en na dit officiële bezoek zijn er in de Overijsselse hoofdstad en in de regio tal van activiteiten die in het teken staan van Koningsdag.

Op de officiële Zwolse website voor Koningsdag is alle informatie te vinden over de route, het programma en de overige wetenswaardigheden rond het evenement op 27 april: koningsdag.zwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “Koningsdag: verbindend en toekomstgericht”

  1. Komt het gezelschap ook nog bij Waanders binnen? Zou prachtig zijn. Is toch een van de bijzondere dingen in Zwolle die je gezien moet hebben. Ik gun het Wim Waanders en zijn mensen zo. Dan kan hij daar wellicht het orgel ook laten klinken. Dat het Schnitgerorgel niet is opgenomen in het programma op de Grote Markt vind ik persoonlijk een gemiste kans. Dat is wel ongeveer het mooiste monument dat Zwolle heeft. Ben wel blij met optreden de Vuurvogel, want was al bang dat het alleen maar rap, hiphop etc zou worden, terwijl er toch zoveel ook enthousiaste amateur musici in Zwolle zijn, die wat meer klassiek geschoold zijn/ worden. Als alles zich buiten afspeelt ( lijkt erop) moeten we hopen op goed weer.

  2. Naast Brood, Thorbecke en Rhijnvis Feith had ik Thomas a Kempis ook wel een ereplaatsje gegund in de Zwolse wall of fame. Het boek “De navolging van Christus” is hier immers in Zwolle geschreven in het Agnietenklooster op de Agnietenberg. Het heeft grote verbreiding gevonden en invloed gehad in heel Europa. Heren Slob en Keuning,valt er wellicht nog te morrelen aan het programma op dit punt?

  3. Het programma is natuurlijk wel een beetje zoals verwacht en van mij had bijvoorbeeld het Schnitgerorgel, Waanders in de Broeren en de Sassenpoort er nog wat meer bij betrokken mogen worden, maar dan de finale in het Broerenkwartier, wie heeft dat bedacht!?

    Dan sluit je dus af in het meest treurige stukje binnenstad, waarom!? Ik mag toch hopen dat het Broerenkwartier dan nog wel een upgrade van tevoren krijgt, anders snap ik de locatie echt niet. Of het moet op het grasveld bij de oude Librije zijn, dan heb ik niets gezegd.

  4. Flitsbezoekje van 2 uur, zal wel weer net zo knullig worden als altijd.
    Ik hoop dat nederland snel in ziet dat het koningshuis een traditie is waar we zo spoedig mogelijk mee moeten stoppen.

  5. @frankie waarom zou ik dat in godsnaam willen?
    Het enige wat ik wil is dat het nutteloze instituut dat het koningshuis is ophoud met steun te trekken van de staat. Waarom betalen we honderden miljoenen per jaar omdat iemand zichzelf 250 jaar geleden met tegenzin tot koning heeft laten kronen.

  6. Overwegend mooi programma, maar eindigen in het Broerenkwartier? Dat is een grote miskleun. Dat is net zo triest als het Xenos-gebied.

  7. @frankie het koningshuis is een nutteloze traditie die zichzelf ook prima kan financieren. Heb toch liever 100 miljoen extra voor de zorg dan dat we weer een boot of een huis van die familie moeten opknappen.

    Dat neem overigens niet weg waarom ik in hemelsnaam een sjeik wel oke zou vinden?

  8. Ik denk ook dat de zorg veel belangrijker is. Maar dat neemt niet weg dat we een koningshuis hebben en dit moeten koesteren. En nutteloos is het zeker niet. Jouw naam doet niet vermoeden dat je uit Friesland komt, dus mijn misschien te snelle reactie zal het wel Limburg zijn.

  9. Ziet er voor een kort bezoekje op het oog prima uit. Snap alleen de keuze voor het begin niet. Waarom niet Sassenpoortenbrug – Sassenpoort – Koestraat – naar de Blijmarkt. Veel mooiere route toch?

  10. Jammer dat onze burgemeester de koning wat op zijn koninklijke mouw spelt wat betreft de oudste plek van Zwolle.
    Een ambtenaar heeft hem verteld dat de blijmarkt de oudste plek van Zwolle is, maar iedere rechtgeaarde Zwollenaar weet dat dit niet zo is.
    De oudste plek van Zwolle is op de rivierduin van de grote Aa, op de hoek Sassenstraat-Grote Kerkplein, de schepenzaal, in de 8ste eeuw.

  11. Erg leuk dat de koninklijke familie door Zwolle komt wandelen/feestvieren. Natuurlijk kost het een flinke duit maar vanaf de bekendmaking van het programma gisteren tot aan 27 April mooie reclame in de media voor Zwolle en omgeving.
    Ik zou zeggen de realiteit van alle nare dingen die momenteel in de wereld plaatsvinden niet uit het oog verliezen maar ook genieten van al die leuke dingen die een dergelijk bezoek/feest met zich mee brengt.
    Organisatie, heel veel succes.
    Jammer van de Sassenpoort en “Waanders in de Broeren” die niet aan bod komen (2 grote toeristische trekpleisters). Tja….

  12. Onze burgervader moet niet vergeten dat het Koningspaar ook even een bezoekje brengt aan het kleinste en gezelligste poepiebruine cafe Stapp’s Inn, dat Zwolle rijk is. Een kleine moeite aangezien ze er toch langslopen! En aangezien ze dankzij de substantiële financiële bijdragen van de Nederlandse bevolking niet geheel onbemiddeld zijn en een bovenmodaal inkomen genereren kan er ook nog wel een slag bier af voor de trouwe client?le aldaar. De immer bescheiden en hardwerkende uitbaters Gertie en Paul hebben dat wel verdiend en bij deze nomineer ik ze dan ook voor een koninklijke onderscheiding voor hun trouwe verdiensten voor de Zwolse samenleving!

Reacties zijn gesloten.