Zwolle – Op donderdag 28 augustus gaf wethouder Kenkhuis in Bibliotheek Zwolle Centrum het officiële startsein voor de nieuwe erfgoedcatalogus. Voortaan kan iedereen via bibliotheekzwolle.nl alle beschikbare informatie over Zwolle opzoeken met één zoekopdracht. Naast titels van boeken en artikelen krijgt de vragensteller ook alle afbeeldingen uit de beeldbank van het HCO op zijn scherm. En natuurlijk waar alles te bekijken of aan te vragen is. De inhoud van deze themacatalogus wordt in de toekomst uitgebreid.
De start van de themacatalogus vond plaats bij het Historisch Informatiepunt in Bibliotheek Zwolle-Centrum. Wethouder Kenkhuis kreeg van stadsomroeper Peter Vader de opdracht om informatie over het stadhuis in Zwolle op te zoeken in de erfgoedcatalogus. Een druk op de zoekknop leverde een schat aan informatie op, beschikbaar bij het Historisch Centrum Overijssel en de in bibliotheek. Dit is de eerste mijlpaal in het samenwerkingsproject “Erfgoed dichterbij” van het HCO en Bibliotheek Zwolle. Het beeldmateriaal van het HCO is samengevoegd met de bibliotheekcollecties van beide instellingen. Uiteindelijk moet alle historische informatie over Zwolle gratis beschikbaar zijn onder één knop in de digitale zoekmachine van de Bibliotheek. Verder onderzoek moet uitwijzen of meer historische bestanden die aantrekkelijk zijn voor het grote publiek kunnen worden toegevoegd. Bijvoorbeeld historische filmpjes, de Zwolse Courant of woningbouwdossiers. Het uiteindelijke resultaat is dat iedere geïnteresseerde met één zoekopdracht alle relevante historische informatie op het beeldscherm krijgt. Gemakkelijk en informatief, want nu zitten deze bestanden vaak op verschillende plaatsen “verstopt”.
Het beeldmateriaal van het HCO is samengevoegd met de bibliotheekcollecties van beide instellingen. Uiteindelijk moet alle historische informatie over Zwolle gratis beschikbaar zijn onder één knop in de digitale zoekmachine van de Bibliotheek. Verder onderzoek moet uitwijzen of meer historische bestanden die aantrekkelijk zijn voor het grote publiek kunnen worden toegevoegd. Bijvoorbeeld historische filmpjes, de Zwolse Courant of woningbouwdossiers. Het uiteindelijke resultaat is dat iedere geïnteresseerde met één zoekopdracht alle relevante historische informatie op het beeldscherm krijgt. Gemakkelijk en informatief, want nu zitten deze bestanden vaak op verschillende plaatsen “verstopt”.