ChristenUnie en GroenLinks willen isolatiegeld voor Zwollenaren met krappe beurs

Foto van auteur

Zwolle – De ChristenUnie en GroenLinks in Zwolle willen het ‘isolatiegeld’ van het Rijk op een sociale manier inzetten. Daarvoor dienen de twee partijen samen een motie in. De energieprijzen rijzen de pan uit en vooral mensen met een krappe beurs kunnen daardoor financieel in de knel komen.

ChristenUnie-woordvoerder Ruben van de Belt: “Met het extra geld voor isolerende maatregelen willen we de energiekosten drukken voor die groep Zwollenaren.” GroenLinks-woordvoerder Theo Peenstra vult aan: “Bij de uitvoering willen we dat wijkinitiatieven en vrijwilligersorganisaties een stevige rol krijgen. Zij kunnen vaak dieper kijken in de wijk.”

Naast de 3 miljard euro compensatie van de energierekening komt er vanuit het Rijk 150 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om isolerende maatregelen te bekostigen. Ruben: “Onder verschillende Zwolse groepen zien we onrust ontstaan over de energierekening. Armoede kan een oorzaak zijn voor zorgen. Ook kan een taalbarrière reden zijn dat kennis over besparing en energiecontracten ontbreekt.”

Met deze motie beogen ChristenUnie en GroenLinks twee doelen: met een sociale maatregel meewerken aan de energietransitie. Theo: “Vaak worden beschikbare subsidies voor verduurzaming aangevraagd door mensen die bovenmodaal zitten. Dan moet je bedragen van duizenden euro’s zelf kunnen voorschieten. Het duurt dan ongeveer drie maanden voor je de subsidie ontvangt. Niet iedereen kan zo’n bedrag tijdelijk missen.”

ChristenUnie en GroenLinks willen dat het college met deskundigen onderzoekt hoe het isolatiegeld op een goede plek terecht kan komen. Ruben: “Veel armoedebeleid is gericht op het inkomen van mensen. Dat heeft de gemeente in beeld. Dit betreft de uitgaven, dat is lastiger. Organisaties met contacten in de wijk kunnen helpen om beter inzicht te krijgen.”

De twee fracties roepen op samen met duurzame inwonersinitiatieven, sociale partners, vrijwilligersorganisaties en woningcorporaties tot een gerichte aanpak te komen.

1 gedachte over “ChristenUnie en GroenLinks willen isolatiegeld voor Zwollenaren met krappe beurs”

Reacties zijn gesloten.