Het weer in het weekend: Zaterdag grijs, zeer zacht en veel wind, zondag wolken en zon

Foto van auteur

Pannekoekendijk
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdagmiddag is het met 11 graden op de thermometer zeer zacht. De wind trekt flink aan. Zwolle mag een volle windkracht 4 uit het westen verwachten, met kans op kracht 5 in de middag en avond. De wind wordt veroorzaakt door een stormdepressie die over het zuiden van Scandinavië naar de Oostzee koerst.

Malik is de naam die Het Deense weerinstituut DMI aan deze storm heeft gegeven. Denemarken krijgt zaterdag windkracht 9 tot 10 voor de kiezen. Dat is storm tot zware storm, die schade kan aanrichten. Voor de regio Zwolle worden windstoten tot ongeveer 70 kilometer per uur berekend. De meeste wind in de middag en avond. Malik blaast velden grijze bewolking over onze regio. Daar kunnen soms spatjes motregen uit vallen. In het begin van de avond is de kans op een beetje lichte regen wat groter. De zon blijft zaterdag waarschijnlijk compleet buiten beeld.

Zaterdagavond waait het nog stevig door vanuit het noordwesten. In de loop van de nacht naar zondag bindt de wind geleidelijk wat in.

Zondag overdag is de noordwestenwind in Zwolle afgezwakt naar matig, kracht 3 tot 4. De bewolking is wisselend, wat betekent dat de zon erbij komt. De temperatuur stijgt tot 7 graden, het is minder zacht dan zaterdag.

Maandag komt vanaf het noorden van de Noordzee een storing onze richting op. Deze produceert veel wind, maar de windsterkte in onze regio is erg afhankelijk van de precieze koers. Windkracht 5 uit het noordwesten met windstoten lijkt mogelijk in Zwolle.

Actieve buien met mogelijk natte sneeuw en hagel trekken al in de nacht van zondag op maandag over. De buiigheid houdt vermoedelijk tot en met maandagmiddag aan. Soms breekt de zon even door. Een maximumtemperatuur van circa 6 graden, tijdens buien enkele graden kouder.

In de eerste februariweek is het wisselvalligheid troef. Grote lagedrukgebieden schuiven over Scandinavië en slingeren neerslaggebieden naar onze omgeving. Het kwik staat ‘s middags ter hoogte van 8 graden. Winters weer staat niet op de weerkaarten voor Zwolle.