Het weer: Storm Dudley met zware rukwinden in de avond en nacht

Foto van auteur

Blaloweg
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Woensdag hebben we te maken met storm Dudley. Deze trekt met zijn centrum van Schotland naar Zuid-Zweden en heeft behalve een groot windveld veel regen bij zich. In de ochtend trekt een eerste actieve neerslagzone over Zwolle. In de middag is het overwegend droog en in de avond volgen stevige regenbuien.

De middagtemperatuur is met 13 graden opvallend hoog. Zéér actief mag je de wind noemen. In de vroege ochtend beginnen we nog gematigd met windkracht 3 tot 4. Dat zwelt al gauw aan naar windkracht 5 uit het zuidwesten, met windvlagen tot ongeveer 60 kilometer per uur in de middag. Dudley geeft een voorproefje van het serieuze werk woensdagavond en in de nacht naar donderdag. Dan wakkert de wind aan naar kracht 6 tot 7. Dit is een windsterkte die in de regio Zwolle niet vaak voorkomt.

Vooral rond middernacht is het oppassen geblazen vanwege gevaarlijk zware rukwinden tot circa 90 kilometer per uur vanuit het westen.

Dit soort windgeweld kan schade veroorzaken. Een harde westenwind met kans op zware windstoten heb je in Zwolle de hele nacht naar donderdag. Ook donderdagochtend blijft windkracht 6 nog overeind met windvlagen tot circa 80 kilometer per uur. De zon krijgt ruimte tussen de voortjakkerende wolken. Na een laatste bui donderdagochtend vroeg is het tot de avond overwegend droog.

Woensdag is een tweede storm in de maak op de Atlantische Oceaan. Het KNMI heeft deze al voor haar geboorte Eunice genoemd. Zij wordt vrijdag in onze buurt verwacht. Haar precieze koers bepaalt hoe heftig de wind vrijdag tekeergaat in de regio Zwolle. Volgens berekeningen gaat Eunice vrijdagavond mogelijk nog meer wind produceren dan Dudley. Donderdag zal duidelijker zijn welke plannen Eunice heeft.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)