Voorbeschouwing Fortuna – PEC Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Zondagavond om 20.00 uur staat er met Fortuna Sittard – PEC Zwolle een ware kelderkraker op het programma in de Eredivisie. Beide teams willen weg uit de directe degradatiezone en doen dat ook bij een overwinning. Een enorm belangrijke pot dus, als afsluiter van de speelronde.

PEC Zwolle verloor afgelopen weekend in Almelo de ongeslagen status in de competitie dit jaar. Na overwinningen op Willem II, sc Heerenveen en SC Cambuur en remises tegen N.E.C. Nijmegen en FC Groningen, was de ploeg van trainer/coach Dick Schreuder in Almelo niet opgewassen tegen Heracles.

Vrijwel de hele wedstrijd kwamen de Blauwvingers er niet aan te pas. De 2-0 zege voor de thuisploeg was dan ook een terechte. Lang tijd om te treuren was er niet. Een dag later ging de focus direct op de belangrijke wedstrijd van zondag tegen Fortuna Sittard. Naast revanche voor zaterdag, zullen de Blauwvingers zich ook willen revancheren van de 0-1 thuisnederlaag eerder dit seizoen. Dat moet dan wel gebeuren zonder Dean Huiberts. De middenvelder raakte uit bij Cambuur geblesseerd aan zijn enkel en moet, zo bleek begin deze week, onder het mes. Daardoor komt Huiberts dit seizoen niet meer in actie.

Fortuna heeft twee punten meer dan PEC Zwolle en Sparta Rotterdam. Wel hebben Fortuna en Sparta nog een duel tegoed. Uitgerekend een duel tegen elkaar, dat een paar weken terug vanwege de storm die toen over Nederland trok niet door kon gaan. Waar Zwolle met 2-0 verloor, ging Fortuna met 2-1 onderuit, al was dat een duel waarover flink werd nagepraat. Fortuna kwam namelijk bij het geplaagde SC Cambuur net als PEC Zwolle vorige maand met 0-2 voor, maar dat tweede doelpunt werd afgekeurd vanwege een door de VAR geconstateerde overtreding. Direct sloegen de Leeuwarders toe met de gelijkmaker, waarna het na rust 2-1 werd. Fortuna zag in de slotfase ook nog eens een bal op spectaculaire wijze van de doellijn gehaald worden. Daardoor stapten de Limburgers met lege handen in de bus voor de lange terugreis naar Sittard.

Fortuna Sittard – PEC Zwolle is niet alleen in de staart van de Eredivisie een bijzondere wedstrijd. Minstens zo bijzonder is dat er voor het eerst weer Zwolle-supporters welkom zijn op vreemde bodem. Dat was vorige week vanwege een gezamenlijke beslissing van de gemeente Almelo en Heracles niet mogelijk. Het toeval wil dat de laatste keer dat PEC Zwolle het maximale aantal uitsupporters mocht meenemen, dit ook op bezoek bij Fortuna Sittard was. Het betrof de laatste competitiewedstrijd van 2020 voordat corona zijn intrede deed in Nederland en het voetbal werd stilgelegd. Het is zondagavond bovendien op de dag af, exact twee jaar geleden dat die wedstrijd gespeeld werd. Op 6 maart 2020 stonden beide ploegen, toen op een vrijdag, ook om 20.00 uur tegenover elkaar. PEC Zwolle wist in blessuretijd uit een strafschop van Lennart Thy een punt en daarmee de veilige vijftiende plek veilig te stellen.

Serdar Gözübüyük heeft zondag de leiding over Fortuna Sittard – PEC Zwolle. Assistent-scheidsrechter zijn Joost van Zuilen en Johan Balder. Official is Erwin Blank. Martin van den Kerkhof is de VAR en hij zal worden bijgestaan door Dave Goossens.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)