Jasper Krabbé exposeert ‘archief’ in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Zaterdagmiddag werd in Museum De Fundatie aan de Blijmarkt in Zwolle, onder grote belangstelling, de tentoonstelling ‘Jasper Krabbé – Memory Archive’ officieel geopend.


J.M. Boll spreekt de aanwezigen toe…

Directeur van De Fundatie Ralph Keuning heette de genodigden welkom waarna de opening werd verricht door de voorzitter van het bestuur van de vereniging Rembrandt, mr. Jan Maarten Boll. Onder de vele aanwezigen waren o.a. Edwin de Vries met zijn vrouw Monique van de Ven en pianist Louis van Dijk. Namens de gemeente Zwolle waren burgemeester H.J. Meijer en wethouder H. Kenkhuis present. Museum de Fundatie presenteert van 1 februari tot en met 10 mei 2009 de tentoonstelling van Krabbé. Ruim tweehonderd schilderijen, tekeningen en aquarellen geven een representatief beeld van Krabbé’s meest recente werk. Na diverse exposities in ondermeer São Paolo, Rome en New York is dit zijn eerste solo-tentoonstelling in een Nederlands museum.


Jasper Krabbé en Ralph Keuning…


Een zichtbare trotse pa Jeroen Krabbé…

‘..misleidend als een luchtspiegeling..’
Vergankelijkheid en eeuwigheid spelen in het werk van Jasper Krabbé (Amsterdam 1970) een belangrijke rol. In trefzekere lijnen en zachte kleuren houdt hij flinterdunne gedachten, vluchtige ontmoetingen en dromerige fantasieën vast. “Mijn streven is een beeld te scheppen als na de droom, slechts een moment daar en ontastbaar, als fantoom ronddwalend in gedachten en misleidend als een luchtspiegeling: Kijk je weg dan kan het beeld daarna zijn opgelost.” De thematiek in zijn werk wordt stevig onderstreept door het materiaal dat Krabbé gebruikt. Hij werkt veel met pagina’s uit boeken, enveloppen, karton, pakpapier et cetera; materialen die al een leven achter zich hebben liggen en daarvan de sporen dragen.

Memory Archive
In Museum de Fundatie zal een keuze uit Krabbé’s meest recente werk te zien zijn. Tekeningen en schilderijen uit de periode 2004-2008, met een enkele verwijzing naar eerder werk. Naast kleinere werken als the red couch worden verschillende grotere doeken en samengestelde reeksen als Collected Drawings en 100 Selfportraits getoond. Dit laatste werk is een indrukwekkend egodocument waarin Krabbé 100 zelfportretten als een collage bij elkaar heeft geplaatst en daarmee als het ware verslag doet van een jaarlange confrontatie met zichzelf. Het geeft aan hoe hij herinnerd wil worden en hoe hij eens was. In zijn kunst probeert Krabbé de tijd te trotseren. Plaatsen, gebeurtenissen en personen worden aan de vergetelheid onttrokken door ze vast te leggen op doek en papier. Zijn schilderijen en tekeningen vormen zijn Memory Archive. Museum de Fundatie is van 1 februari tot en met 10 mei 2009 Krabbé’s verzamelplaats van herinneringen.

Rietveld / Cooper Union

Jasper Krabbé studeerde schilderkunst en grafiek aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij rondde deze opleiding in 1992 cum laude af. Krabbé vervolgde zijn studie aan The Cooper Union te New York, één van de oudste en meest prestigieuze opleidingsinstituten in Amerika, gericht op de stimulering van de wetenschappen en de kunsten.
Vanaf 1999 exposeert hij met regelmaat in binnen– en buitenland. Zijn werk was ondermeer te zien in Rome (2RC Gallery), New York (Brenda Taylor Gallery) en São Paolo (Galerie Nara Roesler). Bovendien nam hij deel aan groepstentoonstellingen in Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Van Bommel Van Dam en Museum Het Valkhof en is zijn werk opgenomen in de collectie van De Nederlandsche Bank, het Stedelijk Museum Amsterdam en in diverse privé collecties.

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij d’jonge Hond het boek Jasper Krabbé – Memory Archive.

Tentoonstelling:            Jasper Krabbé – Memory Archive

Periode:                      1 februari t/m 10 mei 2009

Locatie:                       Museum de Fundatie, Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle

Openingstijden:            Di t/m zo, 11.00 uur – 17.00 uur

Toegangsprijzen:          Volwassenen €7,50 Studentenkaart, CJP, 65+,
groepstarief (vanaf 10 personen) €5,00 Jongeren t/m 17 jaar, Museumkaart, Vrienden van de Fundatie, ICOM & Vereniging Rembrandt gratis

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Jasper Krabbé exposeert ‘archief’ in Zwolle”

  1. Monique niet close-up kunnen “vangen” Harry? Ok, over de schouder van Ralph…nou ja, ze komt vast wel eens terug in het inspirerende Zwolle 😉

  2. Jasper, onze graffiti artiest. Jaren geleden voorzag hij de bruggen en treinen van Amsterdam van zijn mooie ‘pieces’ en ’tags’ Daar zullen ze het wel niet over gehad hebben. 😀

  3. Iets voor jou Jasper, een graffiti-uitleeffeest in Zwolle? Met prijzen. Elke deelnemer een elektriciteitskastje en gaan maar. Of zijn er niet zoveel kastjes meer :'(

Reacties zijn gesloten.