Gemeente Zwolle wil meer paardenbloemen onder eikenbomen

Foto van auteur

Paardenbloem
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle – De paardenbloem bloeit in maart en april volop. Door de vroege bloei is de paardenbloem in het voorjaar heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten.

De plant heeft veel nectar en stuifmeel, die een belangrijke voedselbron zijn voor insecten. Zo ook voor sluipwespen en zweefvliegen, de natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups. Om meer paardenbloemen tot bloei te laten komen, maaien de gemeente Zwolle en ROVA dit voorjaar de gazons onder de eiken niet.

“Het gras wordt daardoor langer en bloemen komen tot bloei. Zo wordt de plek onder de eiken een belangrijke locatie voor insecten. Afhankelijk van het weer is de bloeitijd eerder of later en langer of korter,” aldus de gemeente Zwolle. “Dit houden de gemeente en ROVA in de gaten. Zodra de meeste paardenbloemen uitgebloeid zijn, wordt er weer gemaaid.”

Gemeente Zwolle: “De eikenprocessierups heeft in de stad niet veel natuurlijke vijanden. Een omgeving met meer biodiversiteit, zoals in de Zwolse stadsparken en bosgebieden, heeft minder overlast van eikenprocessierupsen. In park Het Engelse Werk eten insecten en vogels de meeste rupsen al op voordat de rups brandharen heeft.”

Zwolle en ROVA zetten daarom in op maatregelen die de natuur een handje helpen. Zoals het planten van bloembollen in de bermen en maken van nestkastjes voor meesjes samen met de leerlingen van het TAK College. Ook het behoud van de paardenbloem in het gazon onder eiken hoort daarbij. Zo wil Zwolle de overlast van de eikenprocessierups beperken en tegelijkertijd voor een goede biodiversiteit zorgen.

Foto's 3
Eikenbomen - Foto: Gemeente Zwolle
Eikenbomen
Foto: Gemeente Zwolle
Paardenbloem - Foto: Gemeente Zwolle
Paardenbloem
Foto: Gemeente Zwolle
Gemeente Zwolle wil meer paardenbloemen onder eikenbomen - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle