Jaar cel voor rijden door Zwolle met pijpbom op bijrijdersstoel

Foto van auteur

Zwolle – De 34-jarige Christopher Z. uit Vianen is woensdag tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. De man reed op 31 augustus 2019 met een pijpbom in zijn auto door Zwolle. De rechtbank acht hem schuldig aan het voorbereiden van een plofkraak. Ook is hij schuldig bevonden aan het rijden in een gestolen Audi RS en het voorhanden hebben van een explosief.

Christopher Z. stelde eerder dat hij onmogelijk op die avond de bestuurder kon zijn van de auto met de bom op de bijrijdersstoel. Hij zou toen in het ziekenhuis hebben gelegen waar hij een chemokuur kreeg. Hij zou hiervan een bewijs aan de politie hebben laten zien tijdens zijn verhoor, maar de agenten wilden het niet aan het strafdossier toevoegen. Volstrekt onaannemelijk en ongeloofwaardig vindt de rechtbank. “Dat verdachte stukken aan de politie heeft overhandigd, komt op geen enkele wijze uit de inhoud van het proces-verbaal van het verhoor naar voren. Daarbij komt dat verdachte ook ter terechtzitting heeft verzuimd om dergelijke stukken te overleggen.”

In de gestolen auto werd DNA van Z. aangetroffen. Onder meer op de autosleutel, een aangebroken blikje cola dat in de middenconsole stond en op spullen in een tas. Volgens het OM liet Christopher Z. het achter in de auto omdat hij de snelle bolide halsoverkop moest verlaten om te ontkomen aan de politieagenten die hem op de hielen zaten. De rechtbank gaat hier in mee en vindt dan ook dat Z. de bestuurder is geweest.

“Een plofkraak leidt tot veel maatschappelijke onrust, er wordt doorgaans een grote ravage aangericht en bij een geslaagde plofkraak wordt meestal een aanzienlijk geldbedrag weggenomen. Tevens is er gevaarzetting tijdens het rijden geweest, nu er explosieven in de Audi zijn aangetroffen en hij zich hiermee op de openbare weg heeft begeven. Verdachte heeft hiermee een enorm risico genomen,” aldus de rechtbank.

Verder neemt de rechtbank het Z. kwalijk dat hij geen enkele verantwoording voor zijn daden heeft genomen en hij kennelijk uit was op zijn eigen financiële gewin. “Het rijden in de gestolen Audi met duplo-kentekenplaten, de explosieven en zijn tas met daarin onder meer een bivakmuts, zaklamp en handschoenen komt op de rechtbank georganiseerd en professioneel over. Gelet op de aard van de misdrijven en de houding van verdachte acht de rechtbank enkel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend.”

Het strafblad van Z. is ook niet in zijn voordeel. Hij werd al eerder tot een gevangenisstraf veroordeeld. “Dit heeft hem er kennelijk niet van weerhouden onderhavige delicten te plegen en de rechtbank zal hiermee in de strafmaat in zijn nadeel rekening houden.”

De rechtbank legt Christopher Z. een gevangenisstraf op van een jaar onvoorwaardelijk. Dit was ook de strafeis van het Openbaar Ministerie. Volgende week staat Z. opnieuw voor de rechter. De rechtbank doet dan uitspraak in de zaak van de “martelcontainers in Wouwse Plantage.” Voor zijn betrokkenheid hangt Z. dan een gevangenisstraf van acht jaar boven het hoofd.