Zwolle doet proef met ‘doneerring’ voor plastic flesjes

Doneerring Stationsplein
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle doet een proef met doneerringen aan afvalbakken: ringen met gaten waarin inwoners lege plastic flesjes kunnen achterlaten. Andere inwoners kunnen die meenemen om in te wisselen voor statiegeld.

Op die manier geven de doneerringen een extraatje aan Zwollenaren die dat kunnen gebruiken. Ook zorgen ze voor minder zwerfafval en meer recycling van plastic. De doneerringen zijn een verzoek van de Zwolse gemeenteraad. “Het draagt bij aan een Zwolle zonder afval, waarin we zoveel mogelijk afval hergebruiken of recyclen,” aldus de gemeente.

Sinds juli 2021 zit er statiegeld op plastic flesjes. Dit moet ervoor zorgen dat meer mensen hun lege flesjes mee naar huis nemen en inleveren. Nu belanden ze nog vaak als zwerfafval in de stad en in de natuur. Of inwoners gooien ze in een openbare afvalbak.

Gemeente Zwolle: “Dat is jammer, want het restafval uit die afvalbakken moeten we laten verbranden. Als inwoners hun flesjes apart inleveren, kunnen we het plastic recyclen. Bijvoorbeeld om nieuwe flesjes van te maken. Ook de doneerring draagt hieraan bij. Door flesjes hierin te zetten, belanden ze niet op straat, kunnen we het plastic recyclen én maak je een ander blij met het statiegeld. Eind 2022 komt er ook statiegeld op blikjes. Die kunnen vanaf dan ook in de doneerring.”

In Duitsland hangt de doneerring al in meer dan honderd steden. In Nederland is een aantal gemeenten hier nu ook mee gestart. In Zwolle hangen nu eerst vijf doneerringen als proef, namelijk rond de binnenstad aan de Wilhelminasingel, Pannenkoekendijk en Burgemeester van Roijensingel. En aan de voorkant van het station (Stationsplein) en bij een winkellocatie aan de Diezerkade. De gemeente gaat tijdens de proef meten of inwoners de doneerringen gebruiken en of de omgeving schoner wordt. Daarna bepaalt de gemeente of ze de ringen ook op andere plekken gaat ophangen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)