Het weer: Broeierig warm, buien later op de dag

Foto van auteur

Het Engelse Werk
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Woensdag is het tropisch in Zwolle. Na een ochtend met een minimum rond 25 graden, gaat de temperatuur omhoog richting 30 graden in het begin van de middag. De afkoeling laat nog even op zich wachten, maar de warmte is minder extreem dan op dinsdag.

Dinsdag werden door amateur-weerstations in Zwolle maximumtemperaturen van ruim 39 graden gemeld. Voor zover bekend is 40 graden net niet aangetikt. Het officiële regionale KNMI-meetpunt Heino rapporteerde een maximum van 36,8 °Celsius, wat voor dat station een dagrecord was. De weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Dieze kwamen uit op respectievelijk 39,5 en 39,2 °Celsius. Woensdag blijven we zo’n 10 graden onder die waarde. De lucht wordt echter vochtiger, zodat het broeierig gaat aanvoelen.

Operatie afkoeling gaat woensdag gepaard met een winddraaiing naar het zuidwesten tot westen en toename van de bewolking. Eerst sluierwolken op grote hoogte, daarna ook lagere wolken. Woensdagmiddag is er een kleine kans op een eerste buitje. Het echte buienwerk verwachten we pas woensdagavond en vooral in de nacht naar donderdag boven Zwolle. Het kan onweren, waarbij mogelijk flink wat regenwater wordt gestort. Het betreft buien die een sterk plaatselijk karakter hebben, zodat er grote verschillen in neerslag kunnen zijn over een korte afstand.

Donderdag zijn de buien nog steeds actief boven Zwolle. Ze zitten tussen een massa bewolking die over de stad trekt. De zon breekt daar moeilijk doorheen. In de middag draait de wind naar het koele noordwesten. Het kwik in de Zwolse thermometers blijft staan bij ongeveer 21 graden.