Het weer: Kans op een bui vanaf de middag

Foto van auteur

Ter Pelkwijkstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdagochtend is er in alle vroegte kans op nevel of mist. Die boel wordt snel opgeruimd door de zon, die ’s morgens de overhand heeft. Een front met erachter wat koelere lucht nadert Zwolle vanuit het westen. In de middag neemt daardoor de bewolking toe.

Vanaf de tweede helft van vrijdagmiddag groeit de buienkans en ook in de avond kan er eentje opduiken boven de stad. Onweer is niet uitgesloten en in korte tijd kan een bak water neerkomen. De buienactiviteit ontwikkelt zich ter plekke of komt uit het westen opzetten. Voor de buien uit wordt een zomerse 25 graden nog aangetikt. Dat is warmte die kan dienen als voeding voor een (onweers)bui. De wind is zwak tot matig uit westelijke richtingen, in een bui zijn harde windvlagen mogelijk.

Later vrijdagavond en in de nacht zakt de neiging tot buien in. Ook de bewolking verdwijnt grotendeels.

In het weekend wordt uit het westen wat koelere lucht aangevoerd die minder vochtig is. De verkoeling is niet dramatisch, een middagtemperatuur op zaterdag en zondag van 23 graden zit er dik in. We zien een blauwe lucht opgesierd met wolken en een mooi zomerzonnetje. Kans op een enkel mini-buitje is er op beide dagen van het weekend.