Het weer: Broeierig en kans op flinke buien met onweer

|   Laatste wijziging

Stadshagen
Foto: Ruben Meinten

Dinsdag is het zeer warm in Zwolle. En broeierig. De temperatuur is ’s morgens vroeg al 20 graden, in de middag is het puffen met 30 tropische graden op de thermometer. Onder zon en wolken zijn we dinsdag in afwachting van buien, met of zonder onweer. ’s Morgens vroeg is er al kans op een voorproefje. Dit zijn de overblijfselen van Franse buien van maandagavond.

Het echte werk, met mogelijk veel regen en kans op onweer, wordt in de avond boven Zwolle of omgeving verwacht. Ook ’s middags zou al zo’n exemplaar kunnen ontstaan. De buien stomen op vanuit het zuidwesten of ontstaan spontaan boven de stad.

Houd vanaf de middag voor de zekerheid een buien-app in de gaten en bedenk dat die apps vaak moeite hebben met buien die zich recht boven onze omgeving ontwikkelen. Ze doen het beter met buien die uit de verte aan komen drijven.

De lucht in de gaten houden is het devies. Opbollende wolkencomplexen die steeds donkerder worden, kunnen uitgroeien tot zware buien met kans op windstoten. Buiten de buien om is de wind zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten.

Kenmerkend voor de buien is dat ze plaatselijk actief zijn. Enkele kilometers verderop kan het tekeergaan met donder en bliksem, hozen van de regen en misschien ook hagelen, terwijl hier weinig aan de hand is. Of andersom. In de nacht naar woensdag verdwijnt de buiigheid. Het wordt nevelig, vooral als er veel regen is gevallen.

Woensdag heeft Zwolle een mix van zonneschijn en stapelwolken. Het kwik staat in de middag op 25 graden. Lekker zomerweer en het blijft droog. De wind is matig uit het zuidwesten tot westen.

Donderdag koerst een nieuwe Franse buienstoring richting Duitsland. Zwolle krijgt vermoedelijk alleen met de bewolking ervan te maken. Veel, maar niet alle, weermodellen berekenen de buienactiviteit voornamelijk boven Duitsland. Of Zwolle inderdaad buiten schot blijft, bekijken we in de volgende weerberichten, hier op 1Zwolle.

Foto 1
Stadshagen - Foto: Ruben Meinten
Stadshagen
Foto: Ruben Meinten

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)