Het weer: Kans op een bui en mild voor de tijd van het jaar

Foto van auteur

Badhuiswal
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdagochtend vroeg – rond een uur of vijf – maakt vooral het westen van het land kans op buien die vanuit het zuidwesten oprukken. Mogelijk dat Zwolle er een pluk van mee krijgt. Het is ‘s morgens nevelig.

Vrijdagmiddag trekt een andere storing van zuidwest naar noordoost over. Het accent lijkt op Duitsland te komen, maar ook nu kan Zwolle een bui over zich heen krijgen. Wat gebeurt er tussendoor? De zon breekt door, wel met geregeld wolken in beeld. Zowel op hoogte als lagere wolken. De zuidwestenwind is matig, kracht 3. Opvallend is de middagtemperatuur. De ochtend begint met 13 graden en ‘s middags midden in de stad moet een maximum van maar liefst 20 graden haalbaar zijn. Dat is fors warmer dan de 14 graden die normaal is in deze fase van oktober.

Een lagedrukgebied boven Ierland houdt bij ons een milde stroming uit het zuidwesten tot zuiden gaande. Deze zorgt voor bovengemiddelde middagtemperaturen. Ook de komende nachten kun je niet koud noemen, want de thermometers geven dubbele cijfers aan terwijl in oktober nachttemperaturen onder de 10 graden Celsius normaal zijn.

Zaterdag verschijnt een volgend Atlantisch lagedrukgebied ten westen van Frankrijk. Dit speelt hetzelfde spel: het zorgt bij ons voor aanvoer van zachte lucht uit zuidelijke richtingen. Beide dagen van het weekend bereikt de temperatuur aan het eind van de middag 18 tot 20 graden. Zaterdag met zon, wolken en waarschijnlijk droog weer. Zondag is er vanaf de middag kans op buien.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)