Swolsebostocht terug op de kalender

Foto van auteur

Foto: Toerclub Swolland

Zwolle – De Swolsebostocht staat na twee jaar afwezigheid door corona weer op de kalender. Deze MTB/veldfietstocht die al decennia georganiseerd wordt door Toerclub Swolland, laat mooie stukken van de natuur in de Noord-Veluwe zien.

Ooit begonnen op vakantiepark Ennerveld ligt nu het start- en finishpunt bij voetbalclub WZC aan de Zandbergen 4 in Wapenveld. Deze mooie locatie is slechts op steenworp afstand van de prachtige bos- en heidegebieden met een groot netwerk aan bospaden. MTB’ers die op deze georganiseerde tocht afkomen zijn vooral gericht op ontspanning en genieten. Zij kunnen kiezen uit verschillende afstanden, 30, 45 en 60 km, wat het beste past bij de capaciteit van de rijder.

Toerclub Swolland: “Naast een enkele hardrijder zijn het toch vooral deelnemergroepjes uit de omgeving die op zoek zijn naar een mooi uitgezette, afwijkende route los van de vaste route. Door goede bepijling, verzorgingsposten onderweg en bij de finish voorzieningen voor deelnemer en fiets ontstaat een ‘ontzorgde’ tocht met oog voor de natuur.”

“Het voordeel van deze tochten georganiseerd door fietsclubs is dat deze vooraf worden besproken en gekeurd door gemeentes en beheerders,” zegt de organisatie. Zo zijn voor de Swolsebostocht 2022 in totaal zeven toestemmingen of vergunningen verleend. De gemeentes controleren of er op een dag niet te veel of slecht te combineren recreatie plaats vindt. Beheerders controleren de route of deze niet te veel door kwetsbare gebieden loopt of op plekken waar al een zware recreatie intensiteit is. Dit is ook de reden dat een gemeente het aantal deelnemers aan een tocht kan maximaliseren. Dit gaat dit via voorinschrijving in combinatie met een laatste daginschrijving ter plekke, maar dan geldt vol is vol.

Het doel van Toerclub Swolland is om deelnemers mooie stukjes van Noord Veluwe te laten zien. De tocht gaat door het Swolsebos, over landgoed Petra, langs de Tonnenberg en Trijselenberg en over de Wezepsche heide.

De tocht is door de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) erkend en bekroond als ”extra goed geregeld”. Alle leden van de NTFU onderschrijven de Ruimte voor Elkaar Sportief Gebaar code waarbij zij rekening houden met hun omgeving, zowel natuur als andere recreanten.

“MTB-recreatie is een verantwoorde manier om de natuur in Nederland te beleven,” stelt Toerclub Swolland. “Door de actieradius van de fiets onderga je de verrassende weidsheid van natuurgebieden in Nederland. Daarnaast is de fiets uitermate geschikt om vanaf huis op te stappen en daarmee de natuur niet te belasten met CO2 en nitraatuitstoot of parkeerplaatsen.”

De Swolsebostocht vindt plaats op zaterdag 19 november.

Meer informatie en inschrijven via Toerclub Swolland: www.swolland.nl

Foto's 3
Swolsebostocht terug op de kalender - Foto: Toerclub Swolland
Foto: Toerclub Swolland
Swolsebostocht terug op de kalender - Foto: Toerclub Swolland
Foto: Toerclub Swolland
Swolsebostocht terug op de kalender - Foto: Toerclub Swolland
Foto: Toerclub Swolland

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)