Het weer: Regen en wind in de middag

Foto van auteur

Industrieweg
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdagochtend is de zonsopkomst om kwart voor negen wellicht mooi te zien. Daarna trekt het boven Zwolle dicht met bewolking vanuit het zuidwesten. In de loop van de middag valt er regen uit.

Een trein met regenstoringen koerst vanuit het zuidwesten over Zwolle. Vrijdagmiddag eentje en in het weekend volgen er meer. De wind zwelt vrijdag weer aan uit het zuiden tot zuidwesten. Windkracht 4 tot 5 in de middag, dat is een matige tot vrij krachtige wind. De temperatuur zit de hele dag in de lift. We beginnen met ongeveer 5 graden, in de avond is het kwik gestegen naar 12 graden. Maar door de sterke wind valt die temperatuurstijging minder op. De regenstoring is dan voorbij en de volgende stevent alweer op Zwolle af.

In de nacht naar zaterdag arriveert hij boven onze omgeving. Het gaat ‘s nachts pijpenstelen regenen en ook de zaterdagochtend verloopt nat. De bewolking is op oudjaarsdag dik en de hele dag door kan er neerslag uit vallen. De temperatuur is zowel overdag als op oudejaarsavond bijzonder hoog: 14 à 15 graden wordt momenteel berekend. De aangevoerde lucht komt oorspronkelijk uit de omgeving van de Canarische Eilanden.

Tijdens de jaarwisseling is de kans op regen een heel stuk kleiner dan overdag. Misschien houden we het rond de klok van twaalf uur zelfs even droog. De wind blaast dan energiek door de stad, kracht 5 uit het zuidwesten, volgens de huidige weermodellen.

Op nieuwjaarsdag overheerst de bewolking en houden we het niet droog. De stevige wind zwakt gedurende de dag langzaam af. Onderwijl daalt de temperatuur naar een graad of 10 tegen de avond.