Mark Rutte ontsteekt 5 mei Bevrijdingsvuur in Zwolle

Mark Rutte in Zwolle tijdens de opening van het MBO-jaar in 2020.
Foto: Peter Denekamp

Minister-president Mark Rutte is vrijdag 5 mei in Zwolle aanwezig bij de 5 mei-lezing. Aansluitend ontsteekt hij op het Bevrijdingsfestival Overijssel het Bevrijdingsvuur.

Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen zijn in Zwolle aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. De 5 mei-lezing wordt gehouden door Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België.

Aansluitend ontsteekt de minister-president het Bevrijdingsvuur als startsein van de veertien Bevrijdingsfestivals die op verschillende locaties in het land worden gehouden. Het overkoepelende thema van alle herdenkingen en vieringen is dit jaar ‘Leven met oorlog’.

Herman van Rompuy houdt zijn lezing, die live wordt uitgezonden door de NOS, in het provinciehuis van Overijssel. Voorafgaand vindt er een inhoudelijk programma plaats in de Dominicanenkerk.

Herman Van Rompuy (75) was veertig jaar lang actief in de Belgische en Europese politiek. In 2018 verscheen zijn boek Anti-memoires waarin Van Rompuy kijkt naar wat voorbij is, naar het nu en naar wat komen gaat.